Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Руските солисти на "Лебедово езеро" Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин пред "Старозагорски новини": В Стара Загора не сме "чужди"

Млади, красиви и успели. Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин пред "Старозагорски новини"... и на сценатаРуската балетна двойка Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин на Мариинския театър в Санкт Петербург преди броени дни се завърна от Китай, за да долети до Стара Загора. Двамата изпълняват главните роли в балетния спектакъл "Лебедово езеро", който беше представен на 5 декември в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство.

Инициативата идва от Светлана Шаренкова, председател на Форум "България-Русия", сподели за медията ни ръководителят на балетната трупа към Старозагорската опера Силвия Томова. Шаренкова присъства на старозагорската премиера на "Лебедово езеро" и съвсем спонтанно предлага съдействието си за осъществяването на връзка с руската балетна двойка.

И ето че няколко месеца по-късно Татяна и Иван стават част от програмата на Старозагорската опера. Невъзможно е човек да говори за руския балет и да не се вълнува, защото отношението към него навсякъде по света винаги е било и ще бъде специално.

Малко преди участието си в "Лебедово езеро" руските солисти бяха любезни да отговорят на въпросите на "Старозагорски новини".

- Татяна и Иван, за първи път ли сте в България и какви са вашите първоначални впечатления?

- Татяна: Не, не идвам за първи път в България. Но съм била тук доста отдавна и то на почивка. Красива страна!

- Иван: Аз също не идвам за първи път тук. Имате хубаво море! За съжаление, нашата програма е доста сгъстена и не сме имали възможност да разгледаме Стара Загора.

- Как балетът стана ваша професия?

- Татяна: Бях на три годинки, когато мама ме заведе в такъв кръжок. Между другото аз постоянно танцувах, на всякаква музика. Когато чуех музика от радиото или телевизора, ставах и започвах. След това ме приеха в Руската балетна академия, бях на 10 години. И това беше окончателният край на моето детство (смее се). Шегувам се, а може би не! Учих там осем години и след това попаднах в Мариинския театър в Санкт Петербург. Що се отнася до кариерата ми, танцувам отдавна в театъра там. Изиграла съм почти целия репертоар. Именно това е моята професия! Аз възприемам света чрез движения. Ако не бях попаднала в Академията и след това в Театъра, вероятно щеше да ми е все едно с какво се занимавам.

- Иван: При мен също инициативата дойде от родителите, които ме записаха да танцувам балет. Завършил съм Новосибирското държавно хореографско училище. След това бях седем години солист в театъра там. В трупата на Мариинския театър съм сравнително от скоро - от три години. Не ме взеха веднага като главен солист, не съм изтанцувал целия репертоар, но съм изпълнил много роли, класически. Включително и второстепенни.

- Разкажете ни как минава един ваш ден?

- Татяна: Ставам в седем сутринта. Събуждам трите си деца и ги приготвям за детската градина. Да! Имам три деца! Откарвам ги дотам и после отивам в Театъра на работа. Там всеки ден имаме уроци, след това се започват репетиции. Имаме много репетиции върху наличния репертоар. И вечер - спектакъл!

- Иван: Аз нямам три деца! (смее се) Общо взето ставам късно, отивам на урок в Театъра. Понякога предпочитам да се разходя пеша дотам, сутрешните разходки, макар и в града, са ободряващи. Друг път избирам колата... След това и при мен следват репетиции. Хубаво е, че нашият работен ден не е нормиран. Понякога репетираме до късно .Спектаклите също са вечерни. Лягам късно и ставам късно!

- Татяна: Програмата ни е запълнена. Преди пет дни се върнахме от Китай, където танцувахме, ето сега сме при вас!

- В момента на мода излизат много нови танцови направления. Хип-хоп, зумба и други. Какво е вашето отношение към тях?

- Татяна: В момента даже в нашия Театър имам възможност да опитам своите умения не само във вариантите на класическия балет. На сцената не присъства само топ класиката, има много различни подразделения, дори има спектакли, които почти нямат връзка с балета. В тях участие вземат и артисти, които не са завършили нашата школа, но които имат точно такива умения. Например имат гимнастически данни, необходими, за да изпълнят някой номер. Преди се разчиташе само и единствено на класическия маниер на балета. Сега не е така. Ако чувстваш нещата, имаш и възможност да ги правиш.

- Иван: Аз не съм се увличал никога по някое от тези модерни направления. Имаше момент, в който се опитвах да танцувам бални танци, но не се получи някак. Не като с балета. Но всъщност той е в основата на класическите направления в танците. Смятам, че има достатъчно проекти, които включват модерни танци включително и такива в репертоара на Мариинския театър. Основно имам отношение към класиката, към балета.

- Пътувате много. Как ви приема различната публика по света?

- Татяна: В Туркменистан балетът е забранен, знаете ли?

- Иван: Май не ни канят в арабските страни!

- Татяна: Може би там трябва да танцувам с панталони (смее се). Там, където има отношение към балета, ни посрещат топло. И няма такава разлика, границите не определят публиката. В градовете и страните, където има техен балет на високо ниво, търпим и много критика.

- Иван: Да, това е така! Но по-скоро се отнася за рецензиите във вестниците и въобще в медиите. Хората, зрителите навсякъде ни приемат радушно.

- С какво искате да ви запомни българската публика?

- Татяна: Най-вече с образите, които създаваме на сцената. Ако това се случи, значи сме успели да го направим качествено.

- Иван: Искаме това, което представяме, да бъде на ниво. Операта тук, в Стара Загора, е много хубава, но сцената не е много голяма, което ограничава движението. Мащабите, на които сме свикнали да танцуваме, са различни. Ние тук сме "чужди", но се стараем да се влеем в колектива и да не развалим съвместната работа. Стараем се и се надяваме да ни харесате!

Интервюто подготви:
Тоня КЛИСУРОВА