Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Темелко Темелков открива душата в снимки в Музея на фотографията

Темелко ТемелковAnima Animus е нарекъл авторът Темелко Темелков изложбата си от художествени снимки, която ще покаже Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от 13 декември.

Експозицията, мислена като неслучайна поредица от черно-бели мъжки и женски силуети, е авторски поглед към незримите пространства на човешкото "вътре" - душата, която Аристотел определя като: "в известен смисъл - всичко съществуващо". Затова е и заглавието на експозицията Anima Animus: на латински - душа, дух.

Усещането за радостта на душите като радост в телата, неусетният любовен преход от формите на материята към нейните противоположности в безмерността на духа Темелков реди в контраста на черно-бялата фотография по аналогия с класическия фотографски процес, в който негативът се осветява с лампа и се прожектира върху фотохартия. Виделите изложбата откриват у нея "сизигия" (гр. syzygy) - двойка, чифт противоположности, ин и ян, черното и бялото, светлината и тъмнината, неразривно свързаните мъжко и женско - като понятие и като присъствие. Темелков заснема скрития образ, проектиран върху платно. Снимките са с необичайни форми, провокиращи нагледи за причудливи изрезки. Мъжът и жената в тях ту се събират, ту се отблъскват, на път са да се слеят. Като сенки от един колкото невидим, толкова и осезаем свят.

Темелко Темелков е роден през 1972 г. Започва да снима на 12 години. Известен е предимно с модните си снимки за редица престижни списания, реклами и благотворителни кампании. Носител е на награди за фотография като Pantene beauty award r "Златна игла". Режисьор е на филма "Опасни игри". Познат е още и като автор в екипа, снимал музикалните клипове на певицата Белослава.

Той е и оператор на филма "Малък - Голям", както и на много рекламни спотове. В професионалните среди е познат и с публичните си лекции по редица фотографски теми. Участвал е в близо 20 изложби - собствени и общи, предимно в различни столични галерии и конгресни центрове. Първата му изява пред публика е в обща изложба през 2001 година.

Anima Animus е показана за пръв път в галерия Synthesis в София преди около година. В изложбата могат да се открият асоциации със света на видния философ и психолог - Карл Густав Юнг, според когото: "Този, който гледа нещата отвън, сънува, а този, който гледа вътре в нещата, се събужда".
Фотосите, които ще бъдат показани в казанлъшкия Музей на фотографията, са близо на 30 на брой.

За откриването на 12 декември се очаква да дойде и самият автор на Anima Animus Темелко Темелков.

Официалното откриване на изложбата ще е в 17:30 часа и ще може да бъде видяна от публиката до началото на януари 2018 година.

(СН)