Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорски архивисти готвят фонд на името на Стефка Минева

Оперната дива Стефка Минева дари огромна част от личния си архив на старозагорското поделение на Държавната агенция "Архиви" преди началото на 48-ото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара ЗагораСтефка Минева и Галентин Караславов обсъждат как ще изглежда бъдещия личен фонд на голямата певицаОперната дива дари безценни документи и снимки преди премиерата на "Сиси". Стори го край костюмите, с които преди години е пял баща й Миньо Минев

Пожъналата успехи на всички големи световни сцени оперна дива Стефка Минева подари безценни документи и снимки на Държавен архив - Стара Загора. Жестът беше направен преди откриването на 48-ото издание на Фестивала за оперно изкуство и балет. Стори го във фоайето на оперния театър край специално подредените костюми, с които е пял на тукашната сцена баща й Миньо Минев.

В дарението са включени програми за спектакли, покани, поздравителни адреси, партитури, ползвани от нея, заповедта за удостояването й със званието "заслужил артист", снимки, включително от съвместно изпълнение с баща й Миньо Минев, с когото е дебютирила в ролята на Берта от "Севилския бръснар" на Доницети през 1972 година на старозагорската сцена.

Мецосопраното, която е пяла на сцените на "Метрополитън опера" в Ню Йорк, миланската "Ла Скала", "Арена ди Верона", "Болшой театър" и е сред лауреатите на певческия конкурс в Рио де Жанейро, си спомня, че за пръв път стъпила на подиума едва тригодишна, през 1952 година. Завела я майка й, оперната изпълнителка Йовка Бунарджиева. Тогава играла ролята на индусче от спектакъла "Лакме" на Лео Делиб.

"Играехме в стария театър, сцената беше мъничка, но затова пък предполагаше към уют, публиката беше почти до нас, създаваха се невероятни отношения", припомня си Минева, която пресмята, че в певческата си кариера се е превъплътила в най-малко 120 образа от различни творби, като е пяла на български, руски, немски и френски.
Докато била жива майка й, водела "сметката" в една огромна тетрадка, където записвала в коя постановка, кога, къде и с кого е пяла през годините, но записките някъде изчезнали.

Стефка Минева не съжалява, че се разделя с толкова скъпи за нея спомени, смята, че тяхното място е в архивите, за да могат да бъдат използвани от специалистите при написването на истинската история на оперното изкуство у нас.

Мецосопраното остава 6 сезона в Старозагорската опера, канят я в Софийската опера за "Трубадур" заедно с Райна Кабаиванска, междувременно участва в конкурса за млади оперни певци и конкурса "Чайковски" в Москва. За нейните гласови и артистични способности "гарантирали" Гена Димитрова и Стоян Попов, с които пяла на старозагорска сцена "Трубадур". Първата й роля в София била на Азучена.

По света е пяла С Гена Димитрова, с Хосе Карерас, получава комплименти от маестро Ростропович, който я сравнява с голямата Ирина Архипова.

Късно открито заболяване на гласните струни, което се оказва неличимо, я принуждава сравнително рано да прекрати кариерата си. През 1999 г. е удостоена със званието "Почетен гражданин" на Стара Загора, вече от няколко сезона е почетен солист на Старозагорската опера и се опитва да помага на трупата със съветите и опита си.

С усмивка си припомня, че когато била приета в Консерваторията, в класа на проф. Сима Иванова, доста дълго преподавателите й се чудели дали като сопрано или мецосопрано да я квалифицират и развиват. Дори се стигнало до облог между професорите Бръмбаров и Йосифов. Споделя, че получила изключителен комплимент от Александър Йосифов, който написал операта си "Почивка в Арко Ирис" заради нея. Когато подготвяла ролята си на доня Инес, си представяла артистката от Старозагорския драматичен театър Дора Маркова, която по думите й, сътворила невероятен образ.

С дарението на Стефка Минева се слага началото на нов личен фонд, тепърва документите ще бъдат описвани и класифицирани, за да бъдат запазени за идните поколения, коментира шефът на Държавен ахрив - Стара Загора Галентин Караславов, след като изказа благодарността си за направения от примата жест.

Христо ДИМИТРОВ