Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Показаха оцелели след пожара в Операта костюми на Гяуров и Хорозова

Оцелели по време на пожара през есента на 1991 година костюми на старозагорската оперна трупа. Костюмът в средата е шит специално за ролята на Фиеско, изиграна през 1972 г. от Николай Гяуров Корона и скиптър от "Дон Карлос" от 2002 година Костюм на Фиеско от Вердиевата опера "Симоне Боканегра", в който през далечната 1972 г. е пял големият бас Николай Гяуров, видяха преди откриването на 48-ото издание на Фестивала на оперното изкуство и балет в Стара Загора почитателите на оперното изкуство.

Костюмът е оцелял след опустошителен пожар на 4-ти срещу 5 октомври 1991 година, който едва не изпепели сградата на Държавна опера - Стара Загора, припомни кураторът на изложбата, гл.ас. д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН. В хода на подготовката на експозицията под надслов "50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017" тя и колегата й - социологът Любомир Кутин, са успели да издирят и подредят със съдействието на Регионалния исторически музей десетки свидетелства за един от най-старите у нас фестивали.

Сред уникатите е и автограф на 18-годишния цигулар-виртуоз Минчо Минчев, който през 1968 г. гостува на старозагорска сцена с оркестъра на Българското радио, под диригентството на Васил Стефанов.

Сред спасените по време на пожара костюми са сценичните одежди на княз Гремин от "Евгений Онегин" и крал Филип II от "Дон Карлос", играни от Георги Енев през 1967 г., на Абигайл от "Набуко" (1984 г.), в изпълнение на Евдокия Здравкова - Хорозова и на Луд гидия на Миньо Минев.

Специално място е отредено и на собственоръчно написан отзив на Минев за премиерата на "Момчил" през 1971 г. В експозицията е представен и богат документален снимков материал за откриването на Старозагорската опера преди 46 години, видът на сградата след сполетялото я огнено бедствие и възстановяването й почти две десетилетия по-късно.

48-ото издание на ФОБИ започна с премиерата на неоромантичната опера "Сиси - душата на императрицата" от Роланд Бумгартнер, поставена от Огнян Драганов и под диригентската палка на Андрия Павлич (Босна и Херцеговина).

Христо ХРИСТОВ