Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Строителният тандем "PS" обновява инфраструктурата на Стара Загора

Винаги има върху какво да умуват директорите на PSI инж. Георги Иванов и на SBS инж. Диана Любомирова.Междублоковото пространство "Св. Игнатий Старозагорски", дело на SBS, се превърна в едно от любимите места за отдих и занимание на малки и големи старозагорци.Строителният инженер Диана Любомирова е изпълнителен директор на Пътностроителна компания "SBS" (step by step - стъпка по стъпка), която е създадена през 1996 г. Инж. Любомирова е родена в Търговище. Установява се в Стара Загора през 1982 г. Майка е на двама сина и дъщеря, има и три внучета. Живее и работи изцяло в мъжко обкръжение, но не отстъпва в нищо нито на колегите, нито на работниците, които я обичат и ценят.

Строителният инженер Георги Иванов е изпълнителен директор на "Пи Ес Ай". Той е на 37 години. Баща е на 2 деца. Роден във Варна, живее в Монтана, от лятото на 2014 г. е в Стара Загора в продължителна командировка. В Групата на ТРЕЙС е от 2008 г., но като директор на поделението в Стара Загора е от юли 2014 г.

Репортер на областния всекидневник разговаря с двамата професионалисти на тема обновяване на инфраструктурата на Стара Загора. А безспорен факт е, че за последните 3 години голяма част от нея е напълно обновена. Зад новите тротоари, улични платна и междублокови пространства стои тежкият труд на над 300 работници и специалисти от старозагорското сдружение "PS".

Фирмите SBS и PSI сключват споразумението за сдружение през 2012 г. Първата им съвместна дейност е по обществена поръчка в Казанлък за ремонт и рехабилитация на пътища. През 2013 г. "играят" заедно за "ремонт и рехабилитация на тротоарни настилки на територията на Община Стара Загора", както и за "ново строителство, основен ремонт, рехабилитация, реконструкция, текущ ремонт на уличната мрежа, общинската мрежа, републиканските пътища при споразумение с фонд "Републиканска пътна инфраструктура", текущ ремонт и ново строителство на асфалтови тротоари на територията на община Стара Загора". Двата проекта са за срок от три години.

"PS" игра и за реновиране на достъпна градска среда. След изпълнението на първата част на проекта рехабилитирани напълно са улиците "Христо Ботев" и "Генерал Столетов" и няколко междублокови пространства.

Справката показва, че за 2013 и 2014 г. по тротоарите на областния град са поставени 50 907 кв.м тротоарни плочки тип "Бехатон", което прави 1 985 373 броя плочки; 8414 метра са новите градински бордюри и 15 762 метра - уличните бордюри. Направени са 47 436 кв.м асфалтови кръпки. Вложен е 7393 тона асфалт; поставени са 52 "червени" пътеки.

Според двамата директори, фирмите разполагат с цялата гама техника, която се изисква при пътно строителство - валяци, багери, асфалтовози, камиони и пр., и най-важното - квалифицирани и съзнателни работници.

"Въпреки старанието ни, допускат се грешки, но гледаме да ги отстраняваме веднага. Като директор се стремя нещо, което се е компрометирало, да бъде оправено незабавно. Има тежки инфраструктури и никой не е застрахова от грешки - сподели инж. Георги Иванов. - Всички поправки са за сметка на строителя. Вандалът, ако счупи една плочка, никой не му търси отговорност. Когато започнахме да монтираме антипаркинг колчетата, на един гражданин не му се хареса и беше дошъл с багер да ги маха."

"Нормално е да се допуснат грешки - потвърди и инж. Любомирова. - 1 300 000 бехатончета сме положили през 2013 г. От тях около 200 са били счупени, но точно те са на прицела на медиите. За съжаление, направеното не се пази. През ден чистим боклуци, които са хвърлени от апартаментите. Чупят се и се вадят плочки, паркира се върху тротоарите. Общината пое добрата инициатива да се слагат антипаркингови колчета, но за вандалите няма почивен ден и няма спиране.

Най-неприятно е, като започне ремонт на тротоари и пътно платно. Гражданите недоволстват, не си прибират автомобилите. Всички виждат, че на улица "Парчевич" са струпани материали, но хората си оставят колите и ние не можем да работим. А колкото по-голямо пространство имаме, толкова по-бързо свършваме работата си", споделя инж. Любомирова.

На въпроса, който задават стотици старозагорци, защо не са готови велоалеите, инж. Любомирова отговори: "Играх за тази процедура, но не успях да я спечеля. Така че ние нямаме отношение към велоалеите. Друга фирма ги изпълнява."

В момента "PS" благоустроява около блок 57 на кв. "3 чучура-юг"; прави тротоара на ул. "Парчевич" между ул. "Генерал Гурко" и "Братя Жекови"; ремонтира моста в село Казанка, тъй като има опасност да се прекъсне пътят; прави паркинг в близост до новия градски парк; благоустроява голям терен в Студентското градче и др.

Тази година Сдружението "игра" за втората част на проекта "Зелена и достъпна градска среда" на Община Стара Загора. От 10-те обявени позиции, то е кандидатствало за 6 и е спечелило 4. Това означава, че "PS" ще облагородява пространствата между улиците "Любен Каравелов", "Христо Ботев", "Братя Жекови" и "Св.Св. Кирил и Методий"; между ул. "Батенберг" и "Генерал Столетов", северно от ЦДГ No 2 "Зорница" и Детска ясла No 7 "Еделвайс"; ул."Братя Жекови" в участъка между бул."Св. Патриарх Евтимий" и ул."Стефан Стамболов"; ул. "Климент Охридски" южно от ул. "Граф Игнатиев" и междублоковото пространство ул."Граф Игнатиев", "Ангел Кънчев", "Българско опълчение" и "Св. княз Борис". След подписване на договора и протокол 2"А" се слага началото на строителството, което през лятото трябва да се изпълни.

Двамата директори не без заслужена гордост заявиха, че управляват "светли фирми", т.е. класирани по социална отговорност. Това означава, че няма пробутване на пари под масата, осигуровките се изплащат на работниците върху реалните суми, които получават. Заедно с това колективите получават всички придобивки според Кодекса на труда. Средната заплата е около 700 лв. Над 30% са млади хора, около 20% са роми.

"Българите не се хващат на този тежък физически труд - асфалтополагане, изграждане на тротоари - сподели инж. Любомирова. - Имаме много свестни и отговорни работници, с изградени трудови навици. Имаме машинисти на много скъпи машини, които са изключително качествени хора. Те се гордеят, че работят във фирмите, че изкарват хляба на семействата си, че са цивилизовани и равнопоставени с другите."

"Стара Загора е град с голям потенциал. Благодарение на усилията на Общината и лично на кмета Живко Тодоров, нещата се случват. Има амбиция в ръководството и гражданите, и гостите вече забелязват положителната промяна на града. Облагородяват се масово междублоковите пространства, акцентира се върху зелените площи, осветлението... Хубав град. Децата ми искат тук да живеят! Дай Боже, да продължава тази линия на възход", сподели искрено инж. Иванов.

Росица РАНЧЕВА