Eнергетиката не е за хора неуки

2000
Въглищата на "Мини Марица-изток" ЕАД могат да гарантират енергийната сигурност и независимост на България поне още 50 години

Това твърдение е на един от доайените на комплекс „Марица изток“ – Руси Данев, изричано години наред. То е особено актуално след посещението на Франс Тимерманс в България миналата седмица

„Енергетиката не е за хора неуки“. Това твърдение принадлежи на един от минно-енергийните доайени – Руси Данев, последния генерален директор на СО „Марица изток“ (тогава в обединението бяха освен минно-добивното дружество и ТЕЦ-овете на територията на „Марица изток“, но и всички ремонтни предприятия – ЦРБ, „Ремотекс“ и „Енергоремонт“ – Гълъбово) и бивш депутат от ВНС.

Изрече го за пръв път пред медията ни преди десетина години, когато започна „зелената офанзива“ срещу въглищните централи. И продължи да го повтаря през годините, когато на ръководни постове в Министерството на енергетиката и тези, свързани с ЕС, се назначават хора, имащи „богато CV“, но нямащи знания и умения да отстояват енергийната сигурност и независимост на България.

Голямата „новина“ от миналата седмица беше посещението в България на зам.-председателя на ЕК и отговарящ за „Зелената сделка“ Франс Тимерманс като участник в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Първото неистинско нещо, което се чу по време на тази конференция, беше твърдението на настоящия служебен премиер на РБългария Стефан Янев и о.з. генерал, че: „България е най-въглеродно интензивната държава-членка на ЕС“.

За разлика от него български експерти отдавна доказаха, че България е въглеродно неутрална. Тоест произведените от въглищните ТЕЦ, цялата индустриална промишленост и транспорта въглеродни емисии се поглъщат от българската природа. Но точно защото този въглероден неутралитет не е защитаван пред ЕК, България е заставена солидарно да плаща галопиращите квоти на СО2, без да ги емитира наднормено!

Второто нещо, което „впечатли“, беше телевизионна изява на министъра на еврофондовете Атанас Пеканов – пряко отговорен за Проекта за възстановяване и устойчивост по европейската „Зелена сделка“. Ден след визитата на Тимерманс в България на въпрос на водещия на БНТ за „сакралната“ 2025 г. за спиране на работата на въглищните централи Пеканов се оплете в обяснение, че това зависи от техните финансови параметри. С което показа, че е далеч от темата енергетика. Защото 2025 г. е крайният срок за въвеждането на Механизма за капацитет, който правителството на ГЕРБ не успя да финализира с ЕК до края на мандата си, а служебното правителство явно въобще не се е занимавало с него.

В този контекст под въпрос е колко премиерът Янев и вицепремиерът Пеканов са се оказали полезни за комплекс „Марица изток“ по време не срещата им с Франс Тимерманс, каквито и добри намерения да са имали. Въпреки че около тях витае огромният щаб от служители и сътрудници.

Затова вероятно Руси Данев ще се окаже прав в твърдението си. Негови са и думите, че „комплекс „Марица изток“ е надживял много повратности и правителства, ще надживее и тези“! Дано!

Йовка НИКОЛОВА