Eкоорганизация обжалва дерогацията на ТЕЦ „Марица изток 2“

382
ТЕЦ "Марица изток 2"

Гробокопачите на въглищната енергетика отново изпълзяха под прожекторите

Екологичната организация „За земята“ е обжалвала решението на Изпълнителната агенция по околна среда за дерогация на най-голямата въглищна централа в България – ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Живак и серни оксиди няколко пъти над нормата ще може да изхвърля ТЕЦ „Марица изток 2“, докато междувременно продължава да тежи на бюджета с отрицателните си финансови резултати. Решението държавната електроцентрала да получи безсрочно разрешение да не спазва новите изисквания за най-добри техники противоречи на здравата икономическа логика и допълнително задълбочава проблемите в енергийната система. „За Земята – достъп до правосъдие“ обжалва решението и настоява обществото да получи яснота как ползите от съществуването на една остаряла въглищна централа надминават разходите за нейното обновяване.“ Това се казва в съобщение на екологичната организация, разпространено до медиите и цитирано от 3е-news. В същия сайт е публикувана и позиция на представител на „Грийнпийс – България“, в която се казва:

„Данните системно показват, че националните и регионални правителства – в България, но и в целия ЕС – трябва спешно да планират преодоляването на зависимостта към въглищата. Политиките трябва да осигурят възобновяема енергия, която ще осигури хиляди работни места. Това е единствената перспектива за бъдещето.“

Ако екологичните организации „За земята“ и „Грийнпийс“ поне малко се интересуваха за бъдещата перспектива на България, със сигурност нямаше години наред на „работят“ срещу българските въглищни централи, осигуряващи почти половината от енергията на България от единствения в страната енергиен ресурс – въглища, както и конкурентоспособността на българската икономика. Те обаче не само „броиха трупове“ край ТЕЦ „Марица изток 2“, но и се оказаха катализиращ фактор Европейската комисия да поеме „марша за спасяването на планетата Земя от гибел“ чрез политиката си „справедлив енергиен преход“, сиреч затварянето на въглищните централи на страните-членки на ЕС. Въпреки че един от най-големите „производители“ на парникови газове в света – САЩ, абдикира от Парижкото споразумение за климата.

Настоящата офанзива на екологичната организация „За Земята“ е поредната, с която явно се цели да се влезе в един нескончаем съдебен спор и затваряне на комплекс „Марица изток“ през 2021 г., когато изтича срокът на приетия от ЕК Референтен документ с изключително рестриктивни стойности за емитираните от ТЕЦ-овете атмосферни замърсители.

Илюзията, че Възобновяемите енергийни източници са единствената алтернатива за България е толкова състоятелна, колкото мухата да стане слон (съпоставимо – ВЕИ-та и ТЕЦ-ове).

В този контекст ще припомним оповестената фактология на председателя на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев, че през 1971 г. 13% от електроенергията в света се е произвеждала от Възобновяеми енергийни източници, а през 2016 г. – почти 50 години по-късно – тя е 14%. И категоричният извод, че въпреки милиардите, изхарчени за ВЕИ-та – зелената енергия е неефективна, ненадеждна и неустойчива.

Това важи особено за България, чиито зими лишават ВЕИ-та от възможност да произвеждат ток. Но гробокопачите на въглищните ТЕЦ-ове и постфактум на българската икономика интересуват ли се въобще от България?

Йовка НИКОЛОВА