Eвропарламентът гласува нови правила за животоспасяващи технологии на автомобили

59

Коли, микробуси, камиони и автобуси ще бъдат оборудвани с усъвършенствани защитни елементи

Мерките за сигурност, като интелигентни устройства за помощ за скоростта и усъвършенствани системи за аварийно спиране, ще трябва да бъдат инсталирани в новите автомобили след май 2022 г. Това реши Европейският парламент на пленарната си сесия във вторник, съобщиха от пресцентъра му.

Усъвършенстваните системи, които ще трябва да бъдат монтирани във всички нови автомобили, са: интелигентно управление на скоростта, блокиращо устройство при употреба на алкохол, предупреждение за сънливостта и вниманието на водача, усъвършенствано предупреждение за отклонено внимание на водача, система за аварийно спиране, система за детектиране при заден ход и записващо устройство за произшествия („черна кутия“).

„Интелигентната система за регулиране на скоростта (ISA) може да допринесе за намаляването с 20% на смъртните случаи по пътищата в ЕС. „ISA ще предостави обратна връзка за водача при превишаване на скоростта, въз основа на наблюдение на карти и пътни знаци. Ние няма да наложим устройство за ограничаване на скоростта, а интелигентна система, която ще информира шофьорите, че надвишават ограниченията на скоростта. Това ще направи пътищата по-безопасни“, отбелязъл докладчикът Роза Тун (ЕНП, Полша).

За пътните автомобили и леките превозни средства също ще бъде задължително да имат система за аварийно спиране, както и аварийна система за поддържане на лентата на движение.

Повечето от тези технологии и системи се очаква да станат задължителни от май 2022 г. за новите модели и от май 2024 г. – за съществуващите модели.

Камионите и автобусите ще трябва да бъдат проектирани и конструирани така, че уязвимите участници в пътното движение, като колоездачи и пешеходци, да бъдат по-видими за шофьора (т.нар. пряка видимост). Тези автомобили ще трябва да бъдат екипирани с усъвършенствани технологии за „значително намаляване на мъртвите зони на видимост пред и отстрани на шофьора“, гласи приетият от евродепутатите текст.

Технологии за пряка видимост трябва да се прилагат към новите модели от ноември 2025 г. и за съществуващите модели след 2028 г.

Гласуваните нови правила касаят и подобряването на пасивните защитни мерки като например краш тестове (отпред и отстрани), както и на предните стъкла за намаляване на тежките наранявания за пешеходци и колоездачи. Оценяването на показателите на гумите също ще бъде подобрено за тестване при износено състояние.

По време на пленарната сесия изказване е направила българският евродепутат Ева Майдел (ЕНП, България). „Над 130 хиляди граждани са били ранени в пътни произшествия само миналата година, а над 25 хиляди са загинали – това са хиляди предотвратими инциденти. С новите правила целим по-безопасни пътища за всички участници в движението – пешеходци, велосипедисти, шофьори. Системите за предупреждение на шофьорите дават тази допълнителна секунда време, която може да се окаже животоспасяваща“, заявила Ева Майдел.

Новите правила са били одобрени с 578 гласа „за“, срещу 30 гласа „против“ и 25 гласа „въздържал се“. Приетото решение предстои да бъде одобрено от Съвета на министрите на ЕС, уточниха от пресцентъра на ЕП.

(СН)