Eвродепутат не знае за стрес теста на ЕК, вещаещ затваряне на въглищни ТЕЦ-ове още от 2020 г.

319

Не само специалистите от енергийните дружества в комплекс „Марица изток“, но и български евродепутат се оказа, че не знае за изготвения и публикуван от Европейската комисия стрес тест, вещаещ затварянето на въглищните топлоцентрали на страните-членки от ЕС във връзка с изпълнението на Парижкото споразумение. Според стрес теста на ЕК 60% от блоковете на въглищните ТЕЦ-ове на комплекс „Марица изток“ трябва да бъдат затворени през 2020-2021 г., а последните на най-новата централа „АЕS Гълъбово“ – през 2027 г.

Припомняме, подобна беше ситуацията и с готвените нови еконорми на ЕК за големите горивни инсталации, за които българските евродепутати научиха постфактум – няколко месеца преди приемането им миналата година.

Българският евродепутат, който открито призна, че не знае за стрес теста на ЕК, е Асим Адемов, който вчера беше участник в XXVIII Международна научна конференция, организирана от Съюза на учените – Стара Загора, в партньорство с „Мини Марица-изток“.

Каква ще е съдбата на комплекс „Марица изток“ според евродепутат Адемов четете в интервюто ни:

– Г-н Адемов, от уважение към домакините на Международната научна конференция в Стара Загора въпросът ни е – ще успеем ли да направим нещо в Европейския парламент, за да бъдат съхранени за максимален срок въглищните централи на България?

– Енергетиката е важен приоритет за Европейския съюз, за Европейския парламент, но все повече се налагат и екологичните фактори, екологичната енергия, която трябва да създаваме, така че, ако визирате въпроса конкретно за „Марица изток“, ако трябва да бъдем безкрайно откровени, ЕС е много критично настроен към такъв тип енергия, която замърсява околната среда. Говоря за перспектива от 10-15 години и може би ще се наложи да се преориентираме.

– Няма да зарадвате работещите в комплекс „Марица изток“ с думите си.

– Не само работещите, всички няма да бъдат зарадвани. Но аз не казвам, че комплексът ще бъде затворен от утре, но трябва да се спазват екологичните норми.

– Въз основа на какво се реши, че производството на ток от въглищните централи е най-мръсното производство?

– Правят се измервания на екологичната обстановка.

– Правят ли се и за автомобилите?

– Разбира се, виждаме каква е тенденцията – за забрана на дизелите, преминаване към електромобилите, така че това е тенденция, която изобщо като водещ принцип се извежда на преден план в борбата с климатичните промени по линия на ЕС.

– Не смятате ли, че през годините ЕК сменя лобистките си предпочитания? Ако трябва да сме искрени докрай, преди 5 години на преден план вървяха едни неща, сега вървят други и то точно обратни. Бяха срещу атомната енергетика, след това скочиха срещу въглищата, а пък атомната нещо я забравиха. И в този контекст България винаги е на ощетената страна.

– Не споделям мнението, че Европейският съюз има някакво отношение конкретно към България. Ако се приеме нещо, то касае всички страни. Аз не съм такъв спец в енергийните проекти и енергийната сфера, но все пак това, което съм разбрал, чул, видял, споделил с колеги и вие знаете по-добре, че това е една сфера, в която има огромни интереси, защото се говори за огромни инвестиции и пари. Там нещата не се случват бързо и лесно. Няма законодателство, което да се прави точно и конкретно срещу България. Нека да бъда ясен, категоричен – не казвам, че утре ще бъде затворен комплекс „Марица изток“, но има си някакви екологични норми, които трябва да се стремим да ги постигнем. Ако ги покрием, няма да има проблеми.

– Но пък съществува друг проблем, свързан с цената на квотите за въглеродните емисии, която се вдигна умишлено. А тук вече е работа на Европейския парламент и хората, които представят страната ни в него, които са длъжни да защитят българските интереси. Преобладаващото мнение у нас е, че цената на квотите е спекула към момента. И тази спекула влече нашите топлоелектрически централи, заедно с тях и „Мини Марица-изток“, към икономическа смърт…

– Не вярвам, че държавата ни така лесно ще отстъпи поне на този етап.

Подготви за печат:
(СН)

Б.р. В интервюто са използвани въпроси и на други медии.