Eвродепутатите от ГЕРБ/СДС: В България БСП се представя за загрижена за българската икономика, а в Брюксел гласува неприемливи текстове

470

Единственото правилно решение за Европейския зелен пакт е това, което намира приемлив баланс между екологичните цели и защитата на българските национални интереси. Това се посочва в позицията на българските евродепутати от ГЕРБ/СДС.

„Свидетели сме отново на различно поведение в Брюксел и България от страна на БСП. В България БСП се представя за загрижена за българската икономика и за работните места, а в Брюксел гласува неприемливи текстове, които пряко могат да засегнат българския интерес.

Притеснени сме, че български евродепутати подкрепят резолюцията на Европейския парламент относно Европейския зелен пакт от 15 януари 2020 година, която съдържа неприемливи за България предложения като например:

  1. Премахване на преките и косвени субсидии за изкопаемите горива още от тази година;
  2. Свръхамбиции за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. без задълбочена оценка на въздействието, която да отчита социалните и икономическите реалности в България;
  3. Неприемането на текст, подкрепящ ядрената енергетика като алтернатива на изкопаеми горива.

Водещ приоритет за нас е защитата на социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и енергийната сигурност. Не бихме могли да подкрепим предложения, които не отчитат националните специфики на България или имат социално непоносима цена“, се казва още в позицията.

Eвродепутатите от ГЕРБ/СДС очакват обявения от Европейската комисия „Зелен пакт“ (б.р. Зелена сделка) да съдържа конкретни мерки и достатъчно финансиране, с които да бъдат подпомогнати държавите-членки в техния стремеж да модернизират своите икономики, инвестират в технологиите на бъдещето и да подобрят своята конкурентоспособност, но са категорично против това да става за сметка на европейските политики по сближаване и земеделието.

„Имайки ясното съзнание, че тази резолюция е само началото на един дълъг законодателен процес, се надяваме в бъдеще да имаме обща позиция на българските евродепутати по тази изключително важна тема и с Европейския зелен пакт да не се злоупотребява за постигане на партийни цели в България“, заключават евродепутатите от ГЕРБ/СДС.

Медията ни припомня, че по т.нар. „Зелен пакет“ отношение взе българския минен специалист инж. Щерьо Щерев, който е категоричен, че Европейската зелена сделка е сделка за наивници.

(СН)