COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

25

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на Националния оперативен щаб, чиито срещи с медиите бяха възобновени по настояване на премиера.

Процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент или близък до него. Към днешна дата нямаме по-висока заболяемост в българските училища и детски градини, посочи проф. Костадин Ангелов, цитиран от news.bg.

Броят децата в детски градини с положителни проби на коронавирус е 12, на учениците – 117, броят учители в детските градини – 14, а на тези от училищата – 72. Броят лица от непедагогически персонал – 49. Под карантина броят на децата от детските градини е 539, на учениците в училищата – над 4 000.

Здравният министър посочи, че ръстът на новозаболелите с коронавирус хора в последната седмица не дава основание на НОЩ за по-строги епидемични мерки.

Има тенденция на повишаване на заболеваемостта, но към момента здравната система е готова за това. Основните предизвикателства пред здравната система са недостатъчният медицински персонал, натрупващата се умора сред здравните работници, както и нарастващият брой на заболели сред тях.

Проф. Ангелов увери, че за нуждите на медицинския персонал лични предпазни средства има за повече от 3 месеца и представи статистиката за резервите. Имаме достатъчно количества и заявките за месец октомври са направени, ще бъдат осигурени за всички нуждаещи се, увери здравният министър.

Към настоящия момент са осигурени 8 415 болнични легла за пациенти с COVID-19. От тях 7 307 за пациенти с неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се за хоспитализация. До края на септември месец 10.5% от легловата база е заета с пациенти с неусложнено състояние и около 4% от пациентите в по-тежко състояние и с нужда от хоспитализация.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа, обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.