AES България дарява 2 млн. лева за нов стадион в Гълъбово

146
Президентът на АЕS България Оливие Маркет (третия отляво надясно), колегите му от енергийната компания, кметът на Гълъбово Николай Тонев и старозагорският областен управител Гергана Микова направиха първата копка на струващ 2 млн. лв. проект за цялостната модернизация и реконструкция на стадиона в миньорския град

С изцяло обновен стадион за близо 1000 запалянковци и нов музей ще се похвалят след две години жителите на енергийния град Гълъбово, съобщи кметът на общината Николай Тонев, след като направи първа копка на модернизиращото се спортно съоръжение заедно с Оливие Маркет – президент на АЕS България, Иван Цанков – изп. директор на АЕS България, Тодор Бележков – директор „Експлоатация“ на ТЕЦ „AES Гълъбово“ и областния управител Гергана Микова.

2 млн. лв. ще вложи компанията в обновяването на стадиона, където играе втородивизионният ФК „Ботев“ – Гълъбово. Ремонтът ще се осъществи на няколко етапа, като са предвидени нови съблекални и трибуни за 965 зрители.

По думите на Оливие Маркет до момента дружеството е инвестирало в рамките на корпоративно социалната си програма 7 млн. евро на територията на община Гълъбово. Те са били вложени в рехабилитацията на главната улица на града и младежкия център, подпомагат се училищата и местната болница. От началото на годината ТЕЦ „АЕS Гълъбово“ e работила с 97 на сто от разполагаемата си мощност, дружеството е собственик и на ветропарка „Свети Никола“ край Каварна, който е работел при висока степен на разполагаемост.

Гълъбовският градоначалник Николай Тонев и Оливие Маркет разбиха бутилка шампанско в кофата на багера след първата копка за обновения стадион

По повод провеждащата се Международна конференция по изменение на климата в полския град Катовице от АЕS България обявяват, че възнамеряват да намалят въглеродните емисии с над 70 на сто във всичките си централи по света.

„Добивът на въглища и производството на електроенергия от лигнитни въглища са изключително важни за България. Няма съмнение, че в краткосрочен план, 5-10 години, не само нашата централа, но и останалите централи в Маришкия басейн и мините ще продължат да бъдат абсолютно необходими за осигуряване енергийната сигурност на България и гарант на нейния икономически растеж“, подчерта Оливие Маркет. Той не се ангажира с прогнози за по-дълъг период от време, като напомни, че в момента технологиите се развиват изключително бързо.

В съседство с новия стадион, със средства на другия т.нар. „американски“ ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще бъде изградена мултифункционална сграда с 4 зали, където ще бъдат пренесени музейната експозиция и картинната галерия, първата копка ще бъде направена през януари следващата година.

Христо ДИМИТРОВ