950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

43

Правителството отпуска близо 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Това стана ясно в началото на редовното правителствено заседание в Министерски съвет днес.

С направеното предложение заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева.

Малко по-късно медсестрите увериха, че продължават с протестите и настояват за 1120 лв. стартова заплата, предаде dariknews..

До 15 май от Здравното министерство ще представят пред Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и медицинските специалисти окончателния вариант на методиката. Очаква се тогава да бъде разпределен ресурса по отделни лечебни заведения.

Основните причини за днешното решение на Министерския съвет е демографският проблем в страната, както и наличието на региони, в които достъпът до здравеопазване е затруднен заради отдалеченост, високо планинско разположение или трудна достъпност.

Министър Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на МЗ е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите.

Целта е да бъде гарантиран равнопоставеният достъп на гражданите до медицинска помощ. Лечебните заведения да лекуват според потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика, обясни Ананиев.

Министър-председателят Бойко Борисов се надява и да има контрол върху разпределението на средствата, така че да не стане като преди – докторите да си разпределят парите и те да не стигнат до сестрите.

Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев да се срещне с медицинските сестри и да им обясни новата методика за получаване на заплатите и контрола върху нея.