90-годишна монахиня посреща сборяни в манастира „Света Троица“

85
Синът на борилия се с мечка на събора някога Димитър Чифудов и Станка Златева с носителя на изработения в САЩ Златен шампионски пояс през 2017 г.

Златен шампионски пояс и шампионски пръстен пристигат от САЩ, съобщи старозагорецът Биньо Чифудов, дългогодишен треньор по борба

90-годишна тополовградчанка, станала монахиня преди четвърт век, ще посрещне за поредна година хилядите сборяни, които за Петдесятница в неделя ще се съберат на поляните край един от най-старите манастири в Сакара – устремския „Света Троица“.

Сестра Ефросиния, игуменката на обителта, сложила черните монашески одежди след като овдовяла, а двете й пораснали дъщери се разпилели по света: в Австрия и Германия. Тогава била 67-годишна, със себе си довела и 19-годишната по онова време сестра Серафима. Преди време към тях се присъединила далеч по-младата Анисия от Сливен, трите правели просто чудеса, за да поддържат сградата и черквата, разказва архимандрит Амвросий, който е родом от близкото село Устрем.

90-годишната игуменка Ефросиния ще посрещне за поредна година хилядите богомолци

„Вече започнаха да пристигат сборяни, до неделя сутринта, когато ще започне службата за Петдесятница, със сигурност ще има поне 9 – 10 000 души. Хората идват да запалят свещичка, да се помолят за здраве, а след това да чуят надпяванията и да гледат борбите. Така е било открай време, никой не може да каже кога е основан манастирът, но легендата разказва, че първите монаси са се заселили още през ХIV век“, обяснява монахът.

Предполага се, че основите са били положени от отшелници-анахорети, които първоначално ползвали пещера в скалите, известна на местните като Вехтата черква заради следите от живописни сцени.

Първите сгради били унищожени по време на кърджалийските размирици през ХVIII в., възстановил ги сливенският войвода Христо, който се замонашил под името Хрисант и живял до 1813 г. Погребан бил в предверието на църквата „Свети Петър и Павел“, чиито останки са послужили за издигнатата през 1836-а черква „Света Троица“. Повече от столетие обителта била мъжка, но през 1909 г. там пристигнали 50 монахини от село Студена начело със сестра Евпраксия, която година по-късно склопила очи.

Сегашната църква е трикорабна, едноапсидна, безкуполна каменна постройка с двуредово осветление на наоса, постигнато с комбинация от широки и тесни прозорци. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълби, а в южната й част има отделение с царски двери и олтарно помещение в чест на св. апостолите Петър и Павел. Интерес представлява църковният иконостас с пластични резбени елементи и три реда възрожденски икони. Център в него са царските двери с красива пластична резба. В църквата се пазят още възрожденски икони, сребърен потир от 1779 г. и старопечатни книги. Под олтара има скривалище, което легендата свързва с войводите Кара Кольо и Индже, и това е повод често в района да се навъртат иманяри, обяснява отец Амвросий, който очаква владиката Йоаникий, въпреки напредналата си възраст (80 години) да спази традицията и на 16 юни да отслужи светата литургия за Петдесятница точно тук.

Над 100 фолклорни състава и индивидуални изпълнители са поканили за събора организаторите му от Община Тополовград, местното тракийско дружество и читалището „Св. св. Кирил и Методий 1894“. Пак по традиция на поляната ще се проведе и Международен турнир по борба за мъже и жени, посветен на легендарните пехливани Еню Вълчев и Димитър Чифудов, който някога на това място се борил с мечка. Потвърждение за присъствие сред гостите домакините имат от Александър Томов, Нонка Матова, Станка Златева, Георги Мърков и Дончо Памуков. Очаква се в петък от САЩ да пристигне специално изработеният там Златен шампионски пояс за най-добрия свободняк, за пръв път тази година той ще бъде придружен и от шампионски пръстен, съобщи дългогодишният треньор по борба от Стара Загора Биньо Чифудов. Своя купа за жените ще връчи на най-добрата на тепиха Станка Златева, а за любителите на атракцията пехливани от Одрин ще демонстрират в събота, преди началото на турнира, мазни борби.

Христо ХРИСТОВ