8-тонен въртящ се каменен глобус ще краси центъра на Стара Загора

1769
Проектантите на каменния глобус са арх. Георги Чернев и арх. Ива Алтънова. Проектът е от 2014 г.

Новата придобивка е дарена от живеещ в Казахстан бизнесмен

8-тонен глобус на планетата, изработен от каменен валун, ще украси до месец-два центъра на Стара Загора. Съоръжението ще бъде върху водна основа и ще се върти, като за целта ще се използва мощна помпа, съобщи управителят на строителната компания „Лесо“ Христо Михалев.

Глобусът ще бъде разположен в съседство с новата пешеходна зона по булевард „Цар Симеон Велики“, на около 50 м от символа на града, птицата Феникс, изработена преди време от скулптора Красимир Зарков.

Новата придобивка е дарение от живеещия в Казахстан бизнесмен Евгений Юсупов, който е едноличен собственик на винарната „Мидалидаре“ в чирпанското село Могилово. Дарението е направено преди почти 7 години, но реализацията му е била отложена във времето заради ремонтните работи по пешеходната зона. Преди близо 5 години е одобрен и проектът за вписването на глобуса в околното пространство, който е дело на арх. Георги Чернев, минало е и обсъждане в местния парламент.

Председателят на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Велимир Георгиев, който е един от проектантите на пешеходната зона, заяви, че знае за проекта отпреди доста години, но няма спомен за негово обсъждане.

Мястото на бъдещата атракция е в рамките на централния градски парк „Пети октомври“, който е със статут на паметник на културата, по тази причина от доста време се отлага неговото реновиране. Проектът за каменния глобус до известна степен кореспондира с идеята за паметен знак „Стара Загора – център на вселената“, който по решение на местните старейшини ще трябва да бъде поставен в съседство с археологическия резерват „Верея-Августа Траяна“, но все още не е изработен.

Христо ХРИСТОВ