70-годишен се прости завинаги с пушките си, но се размина с килията

73

70-годишен жител на гурковското село Димовци завинаги се прости с ловното си оръжие, което е било открито при полицейска акция в дома му. Осем месеца след обиска, при който от жилището на пенсионера Иван К. са били иззети 16-калиброва гладкоцевка и ръчно преработена „англичанка“ от далечната 1861 година.

Мъжът е склонил да сключи споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор. По силата на споразумението съдът е отложил с три години 12-месечния му престой в затвора. Дядо Иван ще трябва да заплати 318 лв. за направената балистично-съдебна експертиза относно годността на пушкалата.

Общо 4 незаконно притежавани пушки са били иззети от полицаите при проверките по сигнали в Димовци, освен гладкоцевките на пенсионера в дома на негов 34-годишен роднина били открити и две с нарезни цеви, към карабините имало като екстри бързомер и оптически мерник. Според местните двамата близки родственици никога не са били организирани ловци, но за никого не било тайна, че не минава седмица да не излязат на излет по ловищата в Стара планина.

Христо ДИМИТРОВ