7 месеца вече пътят Стара Загора – Чирпан е потенциален убиец

2333
. Пътят Стара Загора - Чирпан, по който от 7 месеца няма начертани осови линии Снимка: Радио Стара Загора

Натоварената републиканска пътна отсечка е без маркировка въпреки обещанията на управляващите

От приключването на ремонта в началото на декември 2021 г. до ден днешен републиканският път II-66 е без маркировка, което съставя предпоставки за тежки пътни произшествия, особено в тъмната част на денонощието. В натоварения трафик освен всевъзможните МПС-та са включени и междуградските автобуси от Бургас, Ямбол и Стара Загора към столицата заради обслужването на клиенти от Чирпан.

За поставянето на така необходимата маркировка бяха поети обещания както от страна на МРРБ, така и от страна на старозагорския депутат от ПП Атанас Михнев. Вместо обаче той да постави парламентарно питане пред ресорния министър в оставка, завчера стана ясно, че депутатът… е входирал сигнал към кмета на Стара Загора за неработещи автомати за продажба на билети в някои от автобусите и тролейбусите на градския транспорт!? Като че ли този проблем застрашава човешки животи?

Пак преди няколко дни агенция „Фокус“ разпространи съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“, че от 11 юли започва полагането на маркировка на въпросния път между Стара Загора и Чирпан с инструкциите, че движението ще се осъществява в едната лента и задължителния апел: водачите на МПС да се движат с повишено внимание и да следват стриктно пътната сигнализация. Да, ама не. Защото репортерската проверка на „Старозагорски новини“ на 14 юли установи, че никакво полагане на маркировка не е започнало.

Според проучването на медията ни ремонтът на път II-66 официално се води като текущ ремонт. Тоест за изпълнител на дейностите не е обявяван конкурс, а те са били поверени на фирмата, с която АПИ има договор за поддръжка на републиканската пътна мрежа в Старозагорска област. Фирмата обаче няма задължението да прави маркировки след приключването на ремонта, а те са поверени на друга фирма, която също има договор с АПИ. И по силата на този договор крайният срок за полагането на маркировката на пътя Стара Загора – Чирпан е 30 септември 2022 г. Сиреч, всичко е „Леге Артис“, тоест няма нарушения на договорите към днешна дата и респективно на законите. И ако (не дай си Боже) се случи тежко пътно произшествие заради липсата на маркировка, виновни представители на държавните институции няма да има.

Въпросът е има ли държава в Европа, където в експлоатация да бъде пуснат републикански път, бил той и второкласен, без нужната маркировка?

Йовка НИКОЛОВА