61-ва Стрямска бригада прати старите каски и мешки в музея

119

Личният състав бе оборудван с ново тактическо снаряжение

На Празника на инженерните войски, който се отбелязва на 13 септември, всички военнослужещи от инженерните структури и формирования на 61-ва Стрямска бригада бяха поздравени от командира си ген. Деян Дешков. Добрата новина е, че личният състав вече е оборудван с ново тактическо снаряжение, което изпраща в музея стоманената каска и старата мешка, които повече от 50 години са били неизменен спътник на българския воин. Военнослужещите от бригадата могат да се похвалят с нова модулна система тип MOLLE, нова каска и бронежилетка. Модулната система се състои от тактическо елече, тактически колан и система от модули с възможност за прикачване. Новата каска от специални материали е изработена по модерна технология и позволява закрепването на различни видове оптически прибори. Бронежилетката отговаря на изискванията за водене на пълния спектър от операции.

На 9 и 10 септември инженерната рота за хоризонтални конструкции от Батальон за защита на силите на 61-ва бригада проведе ротно тактико-специално учение на УЦ „Тюлбето“. Учението започна с извършване на марш и заемане на район за бойно използване, след което взводовете от инженерната рота изпълниха задачи по инженерно разузнаване на водна преграда и район за постройка на мост, устройване на мостова преправа с тежък механизиран мост, разчистване на различни по вид препятствия, добиване на вода от подземен водоизточник със сондажна установка и фортификационно оборудване на район. При изпълнението на поставените задачи личният състав демонстрира отлична подготовка и висока мотивация.

Продължава участието на военнослужещите от бригадата в започналото в началото на септември на зенитен полигон „Шабла“ тактическо учение с експериментални бойни стрелби с международно участие „Шабла 21-2“. В учението като основен обучаем състав бе зенитно-ракетният дивизион на 61-ва механизирана бригада, осигурени са военнослужещи от минохвъргачната батарея на 1-ви механизиран батальон и от Батальона за логистично осигуряване на бригадата. На 10 септември дивизионът изпълни бойни пускове със зенитно-ракетен комплекс ОСА-АКМ по цел, имитираща вертолет за огнева поддръжка. Разчетите показаха отлични умения при захвата и последвалата стрелба, като бяха постигнати две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и висок професионализъм на личния състав.

Петър МАРЧЕВ