600 млн.лв. от ПВУ за бизнеса в България до края на годината

329

Още три процедури за малки и средни предприятия по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат отворени до края на настоящата година. Това обяви в рамките на мобилната приемна от Стара Загора служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Той представи пред заинтересованите страни от областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян възможностите за подпомагане. Процедурите, които ще стартират до края на годината, ще отключат финансов ресурс от общо 600 млн.лв. по линия на Плана. Броени дни остават за кандидатстване по програмата „Технологична модернизация“. Бюджетът й възлиза на 260 млн.лв., а срокът за подаване на заявления изтича на 21 септември. До момента по програмата са кандидатствали стотици фирми, разкри още министър Пулев.

В следващите седмици предстои да заработи втора процедура по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е насочена към внедряване на IT решения и киберсигурност. Заложеният бюджет е в размер на 30млн.лв.. „Наред с това подготвяме още една процедура за микро и малки предприятия. С нея се стимулират инвестициите и изграждането на ВЕИ за собствено производство на електроенергия. Това включва соларни панели, съпътстващата инфраструктура и батерии за съхранение на енергията. Общата сума в това направление е 200 млн.лв.“, отбеляза на срещата министър Пулев. Програмата за развойна дейност и интелектуална собственост е общо четвъртият механизъм, който се планира да стартира преди края на 2022г.. Това направление ще разполага с капацитет от 120 млн.лв..

„Имаме много ясен приоритет и той е да дадем глътка въздух на най-уязвимите сегменти в българската икономика. Това са микро-малки и средни предприятия, които оформят гръбнака на нашата икономика“, заяви служебният министър на иновациите. Стара Загора е поредният областен център, който е част от мобилните приемни на Министерството на иновациите и растежа. Основната цел на събитията по места е да популяризират кандидатстването по процедурите, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС.

Министър Александър Пулев разкри, че вече е изпратена за одобрение в Брюксел програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, чийто бюджет е на стойност от 3млрд.лв.. Тя е продължение на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, позната от отминалия програмен период. Илияна Илиева – главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове и конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа, отбеляза, че „Иновации и растеж“, както и „Кръгова икономика“ са двата основни приоритета, заложени в значителната от към финансов ресурс програма. Александър Пулев прогнозира, че „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ може да стартира още през януари следващата година. 2млрд. лв. са заложени в направлението „Научни изследвания, иновации и дигитална трансформация“.

„Работим в пълен синхрон и с ускорено темпо, за да оставим на следващото редовно управление всички тези възможности за подпомагане на бизнеса в България“, заключи министър Александър Пулев.