6 тона медни чанове зазвъняха на Античния форум

678

Над 800 мъже, жени и деца на възраст от 2 до 12 години нахлуха тази сутрин сред каменните зидове и плочи на Античния форум в Стара Загора, за да прогонят в навечерието на пролетта злите зимни духове.

Близо 6 тона тежаха чановете, които кукерите бяха провесили на кръстовете си, звънът им се чуваше на километри от мястото на събитието – Двадесетия фестивал на маскарадните игри. На поканата, отправена от инициатора на Фестивала академик Крум Георгиев, откликнаха 22 състава от близо и далеко. Сред най-атрактивните беше групата от пернишкото село Кошарево, по-известно като селото на лъжливите свидетели.

От Гърция пък се завърна 6-годишната Дария, за да премине в ръцете на баща си, родом от сливенското село Глушник, по протежението на дългото близо 2 км дефиле.

Момент от 20-те юбилейни маскарадни игри в Стара Загора

Изстрел от черешово топче даде старта на надпреварата, екотът му чак стресна председателя на журито, доц. Ангел Янков от Пловдивския етнографски музей. Сред участниците бдително репортерско око съзря действащо отче в северняшко село, надянало гугла, обшита с мъниста. Свещеникът обаче помоли да не бъде показван, защото от местната митрополия издали строга забрана за включване в езическия обряд.

С гонитбата на кукери, арапи, старци, дервиши, станчинари, песяци, камилари и бабугери навсякъде по земята българска се прогонват черните мисли и се отваря широко вратата за нахлуване на светлината, коментира академик Крум Георгиев. Той припомни, че обичаят произхожда още от дълбока древност. Счита се за част от тракийското наследство, възникнало е във времена, когато човекът си представял света като борба между две начала – доброто, което има силата да създава света, и злото, което руши всичко пред очите си.

Христо ДИМИТРОВ