Проф. Павлов: Опасно е да ни управляват хора без историческа памет

205
Проф.Пламен Павлов

„Съществуват много сериозни рискове, тъй като България се управлява от хора без историческа памет и знания.“ Това заяви за БГНЕС проф. Пламен Павлов, относно днешното изказване на народния представител от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, в което той каза: „РС Македония да ни върне костите на цар Самуил в знак, че са готови да променят своята политика спрямо България“.

Тленните останки на този велик български владетел са открити от проф. Николаос Муцопулос през 1969 г. при разкопки в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро. В момента те се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун.

„Хора от „Продължаваме промяната“ симптоматично правят подобни грешки. Преди време пак някой от депутатите на ПП беше сбъркал Преспанските споразумения между РС Македония и Гърция с Договора за добросъседство и приятелство между РС Македония и България. Виждаме и някои наивни действия като откриването на самолетна линия или някакви други действия, които не решават големия въпрос между двете държави“, посочи проф. Павлов, който е един от водещите изследователи на средновековната ни история.

Той определи като „унизителни“ думите на Сабрутев.

„Унизително е да чуваме подобни неща от народни представители. Още повече, че тук става дума за елементарни неща, които могат да бъдат проверени в Гугъл, което е любим мотив на някои хора от ПП. Нямам лошо отношение към тях, но подобни прояви на невежество, на елементарна представа за историята е проблем“, заяви проф. Павлов.

Той призова Сабрутев да се извини или най-малкото да обясни грешката си, ако е сторил такава.

„Не трябва да забъркваме такива каши между нас, РСМ и Гърция. Всички знаят къде се намират костите на цар Самуил, те са показвани по телевизията, дори президентът Росен Плевнелиев по време на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил се поклони пред тях“, заяви специалистът по средновековна история.

Според него подобни изявления отново дават основания на северномакедонската страна да проявява ехидни реакции към България и нейните управляващи.

„Този гаф още веднъж потвърждава колко важна е просветата и образованието“, добави проф. Павлов.