40 нови електронни сирени ще предупреждават старозагорци в извънредни ситуации

146
Участниците в брифинга

40 нови електронни сирени за звуково и словесно известяване за ранно предупреждение и оповестяване на населението при извънредни ситуации са монтирани в Стара Загора. С 11 подобни уреда се е сдобил и град Гълъбово. Това стана ясно вчера при отчитането на изпълнението на проект „Доизграждане на системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението и органите за управление за действия при извънредни ситуации, свързани със защитата на европейската критична инфраструктура“. Общата сума, отпусната за финансиране дейностите по проекта, е в размер на 2 875 025 лева, осигурени от Фонд „Вътрешна сигурност“.

В рамките на информационния ден по проекта зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер съобщи, че на този етап са реализирани пет успешни теста за звуково и словесно известяване, като за целта са били обучени 58 служители на МВР. С инсталирането на новите системи броят на населението, което се предупреждава за извънредна ситуация, е нараснал с близо 2.5%. Зам.-министър Бернер обяви, че системата е най-новата с цифрови усилватели и ТЕТРА комуникация.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова изрази своето задоволство от факта, че системата разполага с добра практическа насоченост и ще има реална полза за населението. От своя страна комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора, похвали професионализма на изпълнителите, които са монтирали сирените и на обучените да работят с тях експерти.

В цялата страна има над 1 000 електронни системи, в 11 регионални града и в над 33 индустриални обекта, а независимите национални контролни възела са разположени в София и Бургас, стана ясно още по време на брифинга.

Живко ИВАНОВ