361 000 лв. бонуси разпоредила арестуваната управителка на болницата в Раднево

396
Прокурори и разследващи смятат, че образуваното досъдебно производство по казуса с източването на Радневската болница е все още в начален етап

Общинската МБАЛ е била източвана и чрез фиктивни граждански договори

Над 361 000 лв. незаконосъобразно е разпоредила да бъдат изплатени на 4 души, включително и на себе си, задържаната управителка на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево д-р Мая Узунова-Конова за периода от април 2018-а до края на миналата година.

Парите са били начислени като бонуси и допълнително материално стимулиране, въпреки че дружеството, което е общинска собственост, е било вече задлъжняло, съобщиха от Окръжна прокуратура – Стара Загора. Установени са били 79 граждански договора с 10 лица, сред които самата Конова, главната счетоводителка Мария Атанасова, началникът на „Личен състав“ Марта Стефанова и шофьорът Слави Иванов.

За шест от лицата няма данни те да са знаели за тези договори, както и да са получавали парите. По тази схема са били присвоени 83 862 лв.

В хода на разследването, възложено на следователите от Национална следствена служба Владислав Андреев и Ана Стоилова, е установено, че двама от служителите: Марта Стефанова и Слави Иванов, са „изпрали“ 192 399 лв., парите би придобити по незаконен начин.

Сумата е била използвана за закупуване на апартамент, два автомобила и златни накити.

Следствието е в начален етап, разпитват се както управителката и тримата й подчинени служители, така и широк кръг лица, коментира наблюдаващият прокурор Емилия Вакарелска.

На този етап няма конкретен отговор дали през периода дружеството е било ревизирано и дали няма и други отговорни фактори, които да са знаели за случващото се в него.

Предварителната проверка е била извършена от ТД „Борба с организираната престъпност“ – Стара Загора, след сигнали за пране на пари. Към досъдебното производство се е преминало след получаването на сигнали от кмета на Раднево и председателя на местния Общински съвет.

До 15 години затвор може да получи д-р Узунова-Конова, ако повдигнатите й обвинения за умишлена безстопанственост издържат в съда.

Разследващите не изключват да бъдат установени и други престъпления, в това число надписване по клинични пътеки и фиктивни лечения.

Запознати със ситуацията припомнят, че в края на 2018-а година местните съветници са приели отчета на болницата, която тогава била задлъжняла с малко над 460 000 лв.

За 2019 г. задлъжнялостта вече надхвърля 1 360 000 лв., като само борчът към НАП за здравни и социални осигуровки на персонала е близо половин милион лева. Над 400 000 лв. пък са задълженията към доставчиците. От три месеца лекари, сестри и санитари не са получавали възнагражденията си.

Д-р Узунова-Конова, Марта Стефанова и Слави Иванов са с постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“, главната счетоводителка Мария Атанасова е с мярка „домашен арест“.

Христо ХРИСТОВ