36 зрелостници от Старозагорска област не са явиха на първата матура по БЕЛ

38

2 147 дванадесетокласници в Старозагорска област са се явили на вчерашния първи зрелостен изпит по български език и литература. 36 от предварително допуснатите 2 183 обаче не са взели участие в изпита, който тази година премина при извънредни противоепидемични мерки. Няма анулирани работи на зрелостници. Това съобщи пред медията ни началникът на РУО – Стара Загора, Татяна Димитрова. За щастие не е констатиран и случай на ученик в недобро здравословно състояние. Всеки един абитуриент е преминал през измерване на температурата, преди да заеме мястото си в съответното училище. Зрелостниците трябваше да носят предпазна маска и да дезинфекцират ръцете си на входа на учебното заведение.

Началото на изпита бе дадено в 09:00 ч. Общата продължителност на матурата бе 4 часа, а за учениците със СОП е предвидено и допълнително време. Зрелостниците бяха разположени на 1.5 метра отстояние помежду си с цел спазване на противоепидемичните мерки на здравното министерство. Всеки от тях бе задължен да постави мобилното си устройство в плик.

След матурата по БЕЛ на ред са избираемите дисциплини. Началото на изпитите във вторник е от 08:00 и 14:00 часа. След тях на 3 юни е втората задължителна матура по избран предмет. На 4 юни зрелостните изпити ще приключат с последните препитвания по пожелани от тях самите предмети.

Живко ИВАНОВ