344 тома художествена литература получи градската библиотека в Гълъбово

173

Подаръкът е от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и служителите на компанията за Деня на народните будители

В навечерието на Деня на народните будители библиотеката при Дом на културата „Енергетик“ в Гълъбово получи подарък от „КонтурГлобал Марица Изток 3“. 230 нови книги вече са на разположение в града на енергетиците – както на български, така и и английски език – дарени като част от програмата на компанията за корпоративна социална отговорност „Сила за прогрес“.

Модерни заглавия привличат тийнейджърите, редом с любими на малки и големи класики – Хари Потър дели славата си с героите от „Игрите на глада“, вечната Пипи се е настанила до младия Дръндьо, Серафина и Алеа Аквариус очакват новите си приятели заедно със Софийските магьосници и Камен и пиратите от 5 „г“ клас.

Служителите на компанията също бяха съпричастни в желанието си да дадат на децата и младежите на Гълъбово достъп до вълшебния свят на книгите. Те събраха и дариха още 114 тома в подкрепа на библиотеката.

Чрез програмата си за корпоративна социална отговорност т.нар. американска топлоцентрала „КонтурГлобал Марица Изток 3“ по традиция подкрепя културните и образователни институции в региона – библиотеки, читалища, училища, културни домове. През 2016-а и 2017 г. компанията беше отличена в категория „Подкрепа за библиотеките“ на Годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация за дългогодишното си сътрудничество със старозагорската библиотека „Захарий Княжески“, а през 2017 г. получи наградата „Дарител на общините“ в категория „Подкрепа за малки общини“ на годишните награди на Националното сдружение на общините в България.

Дарените 344 тома художествена литература бяха приети от директора на Дома на културата „Енергетик“ г-жа Сокерова, която връчи специална благодарствена грамота на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от името на културната институция и всички читатели, които ще имат възможност да се насладят на новия библиотечен фонд.

Невена Димитрова, специалист „Комуникации и КСО“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“, сподели, че служителите на компанията с удоволствие са участвали в кампания, подкрепяйки каузата и с индивидуални дарения.

Специални гости на събитието бяха Иван Гешев, носител на приза „Читател на годината“, Ангел Андонов, най-възрастният читател, както и четиригодишната Вяра Петкова – най-младият редовен посетител на библиотеката. Малката Вяра с интерес запрелиства новите книжки и сподели, че няма търпение с мама да започнат да четат от тях.

Дом на културата „Енергетик“ в Гълъбово е построен и открит през 1968 г. Тази година се отбелязва неговият 50-годишен юбилей. Тук се помещава градската библиотека, която разполага с колекция от над 50 000 тома литература на български и чужди езици. Само през 2017 г. 455 читатели са заели над 3 000 книги. Библиотечният фонд е обновен за последно през 2016 г. със 119 книги, закупени от Община Гълъбово.

(СН)