32 българчета участват в математическите финали в Япония

242
Математическото състезание във Фукуока, Япония

14 от тях са от Стара Загора

32 българчета, сред които 14 старозагорчета, днес решаваха задачи в Световните математически финали във Фукуока – град в Южна Япония, съобщи Любомир Любенов, координатор на българското участие.

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи, и раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути.

През 2017 г. World Mathematics Invitational се проведе в Хошимин (Виетнам), през 2018 г. – в столицата на Корея Сеул, сега е вече в Япония.

Българските представители преминаха през квалификация, проведена през март в Стара Загора.

В Сеул миналата година успехът беше огромен – България завоюва една шампионска купа, 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в конкуренция с 1800 състезатели от 21 държави – Китай, САЩ, Виетнам, Корея, Тайван и други.

„Сега очакваме пореден български успех. Част от който се надяваме да е със старозагорски адрес. Но самото участие във Фукуока за младите български математици е успех“, коментира Любенов.

Самолетните билети за старозагорските таланти осигури кметът на общината Живко Тодоров, който направи поредната инвестиция в младите и в бъдещето на града, уточни Любомир Любенов.

Награждаването на победителите ще е на 18 юли.

(СН)