26 студенти-медици от ТрУ са в готовност да се включат в борбата с COVID-19

79
Тримата доброволци, които от три седмици помагат в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Киркович"

Трима вече са на първа линия

26 студенти-медици от Тракийски университет – Стара Загора, са в готовност да се включат в борбата с COVID-19, а трима вече са на първа линия в инфекциозната клиника към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Началникът на клиниката проф. Лилия Пекова съобщи, че тримата студенти са се отзовали много бързо по нейна молба и вече трета седмица са на линия в отделението. „Те за сега са мултифункционални и извършват много дейности, снемат анамнеза и статус и помагат изключително много при постъпване на пациент и при оформянето на документацията, активно участват по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите“, уточни проф. Пекова.

Двама от студентите-доброволци са стажант-лекари в 6-и курс – Асие Кьорова и Александър Брънков, а третият Антон Видев е в 5-и курс. Решението им да се включат в помощ на борбата с коронавируса е заради недостига на медицински кадри. „Апелираме повече наши колеги да го направят, нашата професия е хуманна и не е редно да се страхуваме“, призоваха те.

Деканът на Медицинския факултет при ТрУ доц. д-р Юлиян Ананиев заяви, че в рамките на часове са успели да съберат още доброволци, които са заявили пълна готовност да се включат: „Доброволчеството е един най-високо морален акт. На запитване от Областния медицински щаб относно готовността наши студенти да се включат в борбата с COVID-19 за броени часове желание заявиха 26 студенти от различни специалности, сред които повечето студенти по медицина в горните курсове, има и от специалност „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Акушерство“. Подчертавам дебело, че никой не ги задължава, а отправихме само запитване и това е техен доброволчески акт, чест прави на тези млади хора, тъй като те сами, още преди да постъпи това запитване, попитаха дали могат по някакъв начин да се включат. Голяма част от тези студенти не са от града, но заявиха, че ще пристигнат, когато бъдат извикани“, допълни доц. Ананиев.

(СН)