Няма да сменят името на връх Шипка

637
Автентичният връх Шипка, където през 1877 г. е бил командният пункт на генерал Столетов и землянката му. Вдясно - Върхът, на който е издигнат Паметникът на свободата, във всички документи по време на Руско-турската война е бил именуван Св. Никола

Така е решила Комисията по наименование на обекти с национално значение и населени места при президента

Старопланинският връх Шипка няма да бъде преименуван на връх Свети Никола, категорична е Комисията по наименование на обекти с национално значение и населени места при президента.

Това става ясно от публикувания годишен отчетен доклад, където е записано, че на 4 октомври м.г. е било разгледано ново предложение за възстановяване на някогашното име, включително и допълнителни материали „за“ и „против“.

„Комисията реши да не ревизира своето решение от юни 2018 г., т.е. внесените предложения за промяна името на връх Шипка да не бъдат подкрепени. Комисията се придържа към изложените вече мотиви и поддържа становището си, че са необходими широки и публични дебати по темата“, пише в документа. Припомняме, че предложението през 2018 година бе направено от проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, писателя Димитър Томов, инициативна група от Казанлък и Историческо дружество „Българска орда“ в Стара Загора. Отказът бе мотивиран тогава с необходимостта широката общественост да бъде информирана в достатъчна степен с историческите факти; да бъде видяна реакцията на обществото, а не само на историците, както и да бъдат дадени различни мнения. Тогава членовете на комисията, коментираха, че е необходим много широк обществен дебат, в който задължително следва да бъдат привлечени представители на различни институции, сред които изрично бяха посочени МОН, МК, представители на научните среди, историци, езиковеди, интелектуалци и др. През 2017 г. с подобен мотив комисията отхвърли и искане за смяна на името на връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Поредното предложение Шипка да си върне старото наименование бе предшествано от изследването на историка проф. Петко Петков „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“, в което детайлно разказва за перипетиите около името на паметната за всички българи височина.

Според документите връх Свети Никола е бил променен на връх Столетов през 1951 г., а 26-години по-късно, по настояване на някогашния ОК на БКП – Стара Загора, е прекръстен в Шипка, независимо че Шипка е името на съседния, малко по-нисък връх, където през Руско-турската освободителна война е бил командният пункт на генерал Столетов и землянката му.

Христо ХРИСТОВ

Б.Р. Още един антиисторически акт

Очаквахме, ама наистина очаквахме един върховен военнослужещ и понастоящем президент на Р България – Румен Радев, да възстанови една историческа истина. Тоест да бъде върнато автентичното име на връх Свети Никола. Такова, каквото фигурира във всички исторически документи по време на Руско-турската освободителна война. Очаквахме, но уви…

Какво означава „широки и публични дебати“ според становището на Комисията по наименование на обекти с национално значение? Ами тези широки, публични дебати се водят от десетилетия ако не в София, то със сигурност в района, където се намира историческият връх Шипка (малката Шипка). Проф. Петко Петков и книга издаде по този повод, и обиколи половин България в името на просвещението. Ако някой от президентската комисия не е чувал за десетилетните инициативи, си е техен административен проблем. Ако са чели само историята на БКП, това е проблем, граничещ с неграмотност. Но едва ли обаче членовете на комисията са действали еднолично…

Надявахме се, ама наистина се надявахме, че президентът Радев най-накрая ще уважи автентичната българска история. Най-малкото от уважение към Русия. Уви! С поредния си акт зад кадър (тоест скрил се зад решението на комисията) той за сетен път доказа, че служи на партията, издигнала го на президентския пост – БСП и нейните исторически безумия!

Сори, г-н Радев! Историческата памет на българския народ е жива и тя едва ли ще Ви прости това задкулисно решение!

Йовка НИКОЛОВА