24 депутати са глобени от РЗИ за неносене на маски

41

Инспектори от Столичното РЗИ влязоха тази сутрин в парламента, за да връчат глобите на депутатите без маски. Те ще трябва да платят по 300 лева, предаде dir.bg.

Общо 24 са съставените актове за първо нарушение в рамките на миналата пленарна седмица – от 24 до 26 юни, съобщиха от здравната инспекция.

От там уточняват, че наложените актове са общо за установени нарушения в сградата на Народното събрание и няма разбивка за броя депутати по парламентарни групи или представители на администрацията.

От Обединени патриоти глобените са 3-ма, от ГЕРБ – 6, съобщи БНР.

„Подписали са си актовете. Не знам каква е стойността. Те ще определят стойността на глобата. Поименно не мога да кажа, но 6 човека са провинилите се. Те подписват. След това могат и да обжалват, естествено. Всеки бърка! След като е сбъркал някой, ще си понесе вината и отговорността“, обясни заместник-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

ДПС нямат глобени депутати. От „Атака“ е санкциониран Павел Шопов, който категорично отказва да носи маска.

От 23 юни носенето на маски на обществени места на закрито е задължително, но не всички народни представители спазват правилата, а изискванията предизвикаха на няколко пъти и полемика в пленарната зала. Глобата за неспазване на мярката е от 300 до 1000 лева.