23-ма художници подредиха в „Байер“ 54 нови творби

112
Наградените с грамоти участници в изложбата Венцеслав Казаков и Владимир Кондарев бяха поздравени от председателя на групата на СБХ Милен Алагенски

Впечатляващи рисунки с лява ръка представи експериментаторът Валентин Дончевски

54 творби, създадени през последните месеци, подредиха 23 художници в превърналата се вече в традиция експозиция под надслов „Рисунка и малка пластика“. Жури с председател новия шеф на групата на СБХ Милен Алагенски отличи двама от участниците: живописеца от Чирпан Владимир Кондарев (5 рисунки) и ваятеля Венцеслав Казаков (бронзова фигура на застинал лъв).

Истинска изненада за публиката в зала „Байер“ бяха рисунките на голи тела, създадени от Валентин Дончевски, който този път е експериментирал да рисува с… лявата си ръка. Талантливият художник призна, че подобни опити прави от няколко години след среща с екстрасенс, който му заявил, че вижда огромни възможности за нови изяви, ако смени ръката, с която държи четката и молива. Едва сега обаче се осмелил да представи работите си пред по-широк кръг ценители.

„Танц с лък“ на пластика Красимир Младенов

С 4 нови пластики присъства в лятната експозиция Красимир Младенов, три са рисунките, представени от доайена на групата доц. Злати Златев. Бронзови Пегас и Глава на бик добавят нови щрихи към творчеството на познатия като майстор на анималистиката Светлин Стоев, към тях той е добавил две живописни платна и двадесетина скици на бъдещи герои на платната и книгите си.

Приятни изненади са поднесли Тошо Стефанов, Милен Алагенски, Гиргин Гиргинов, Делян Бакалски, Иван Дамянов и Петър Петров, Павел Михов и Сашо Сандев. Впечатляват с работите и представителките на нежната половина: Ваня Желева, Таня Шивачева, Ирина Колева (в тандем с Иван Арабаджиев), Росица Попчева, Атанаска Янева и Мария Петкова.

Христо ХРИСТОВ