200 000 са жертвите на комунизма в България

151
Проф. Никола Алтънков

Това се твърди във фундаменталния труд на проф. Никола Алтънков, който бе представен в Казанлък

Проф. д-р Никола Алтънков гостува във вторник в Казанлък, за да представи своята най-нова книга, озаглавена „История на БКП“. Той е доктор по история и професор от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Член е на Академията за политически науки в Ню Йорк от 1984 г. и на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ от 1975 година. Алтънков е роден в София на 17 август 1932 г. Само 18-годишен е, когато бива изпратен в концлагера на остров Белене. После завършва английска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. През 1965 година успява да избяга на Запад през… СССР. По-точно с екскурзия до Ленинград, в която е отреден един ден за посещение на Финландия. Там се укрива в Американското посолство и оттам стига до Швеция и после и до САЩ. Завършва специалност „История“ в Калифорния. Автор е на трудове по история, политология, социология и икономика. В България завършва и издава последните си книги: „България, малък тигър“, „Икономика на благоденствието“, „Нарекоха ги фашисти“, „Светците ги съдят“ и „Кой победи“.

Преди две години публикува и фундаменталния си труд „История на БКП“. В него, базирайки се на международни източници, прави извода, че жертвите на комунизма в България са около 200 000!

Името на проф. Алтънков нашумя и с неговото искане за разпускане на БСП като наследник на БКП. Преди няколко години той сезира Софийската градска прокуратура, но тя отказа да образува наказателно дело.

Петър МАРЧЕВ