20 години затвор за Десислава Иванчева

44
Десислава Иванчева

Специализираният съд призна за виновна в получаване на подкуп отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Присъдата – 20 години затвор, 10 000 лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност, по обвинението за искане на 500 000 евро и получаване на 56 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин беше произнесена от съдия Иво Хинов, съобщи dir.bg.

В неделя от прокуратурата настояха кметицата да получи тази присъда. Наложеното наказание обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Като съучастници на Иванчева бяха осъдени другите двама подсъдими по делото – нейната бивша заместничка Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач  – Петко Дюлгеров (бивш районен кмет на „Младост“ – б.р.), който на последното заседание по делото се отказа от показанията си. Въпреки този обрат обаче, подсъдимите не бяха оправдани. Петрова получи 15 години лишаване от свобода и 15 000, заради това, че е улеснила Иванчева да вземе подкупа, а Дюлгеров – 12 години затвор, 12 000 лева глоба и право да заема държавна длъжност.

Съдия Хинов заяви, че в делото има „политически нюанс“, но не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите към подкуп, както настоя адвокатът на Иванчева – Марин Марковски.

На влизане в съда, и във видимо добро настроение, Иванчева и Петрова заявиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Отстранената кметица заяви, че всичко друго ще е „крах на държавата“, предаде bTV.