193-ма лекоатлети ще получат финансова помощ заради COVID-19

27
Мирела Демирева

Световната атлетика ще финансира 193-ма състезатели от 58 страни след кризата в спорта, свързана със спирането на сезона заради пандемията от коронавирус. Организацията осигури 600 хил. долара в специален фонд за подпомагане на най-засегнатите атлети по време на извънредната ситуация.

Общо 261 молби за финансиране бяха получени в Световната атлетика до крайния срок на 31 май, като одобрените 193 от тях ще получат по 3 хил. долара еднократна безвъзмездна помощ до края на месеца.

Средствата са отпуснати на спортистите, които са си осигурили квоти за Олимпийските игри в Токио, през кариерата си не са имали никакви допинг провинения и са успели да докажат сериозно намаляване на приходите си през 2020 г. в сравнение с миналия сезон.

Кампанията в леката атлетика беше прекъсната през март и още не е рестартирана. Сериите в елитната верига Диамантена лига трябва да започнат в средата на август в Монако. Те, както неведнъж писахме, са при променен график, като в тях участие ще вземе и състезателката на СК по лека атлетика „Берое“ Мирела Демирева. Този сезон няма да се събират точки от турнирите и няма да се разпределя награден фонд във финалната надпревара в Цюрих, както беше планирано първоначално. Новите дати за турнирите от Диамантената лига за 2020 г. са: 14 август – Монако, 16 август – Гейсхед, 23 август – Стокхолм, 2 септември – Лозана, 4 септември – Брюксел, 6 септември – Париж, 17 септември – Рим/Неапол, 19 септември – Шанхай, 4 октомври – Юджийн, 9 октомври – Доха и 17 октомври – Китай, като предстои да се уточни градът-домакин. Сезонът няма да предложи състезания в Рабат и Лондон. Осло ще проведе алтернативна надпревара през юни.

Припомняме, че миналата година – на 5 юли, точно в турнира от Диамантена лига в Лозана, състезателката на СК „Берое“ се справи с квалификационната квота за участие в олимпиадата Токио ‘2020. Тогава двукратната европейска вицешампионка и сребърна медалистка от Рио де Жанейро ‘2016 взе бронз, преодолявайки 197 см. През 2018 г. в турнира от Диамантена лига в Стокхолм пък беройката скочи гросмайсторските два метра.

Петър ПЕТРОВ