1670 лева ще дари Фестивал „Хляб и Вино 2019“ за лечението на бебе Мая

240

Шестото издание на кулинарния Фестивал „Хляб и Вино“ в Стара Загора постигна рекорд по най-голяма посещаемост и събра 1670 лева от такса вход – пари, които ще бъдат дарени за лечението с присаждане на стволови клетки на старозагорското бебе Мая, което страда от вродена мускулна дистрофия.

По време на фестивала „Загорка“ 13 винарски къщи и дистрибутори представиха над 100 български и вносни вина в Зимната градина на ресторант „Орфеида“ край езеро „Загорка“. Майстор пекарите на петзвездния комплекс демонстрираха уменията си да правят оригинални италиански пици на пещ, както и различни видове здравословен хляб, а гостите имаха възможност да ги опитат заедно с предпочитано от тях вино. Над 11 вида хляб представи пекарна „Кочмаров“ на майстор Светослав Кочмаров, който участва в изложението заедно с председателя на Българската гилдия на пекарите Георги Лефтеров. „Баш майсторът“ пристигна специално за фестивала от родния му Пловдив. „България има патентовани 15 вида хляб, а освен това всеки роден пекар произвежда хлябове по собствени авторски рецепти. Това говори, че българската пекарска традиция е жива и фестивали като „Хляб и Вино“ дават възможност на широката аудитория да се докосне до нея“, коментира Георги Лефтеров.

Основен партньор на организаторите и тази година беше кулинарната „Метро Академия“, предвождана от шеф Юрий Велев, който заедно със заместник-главния шеф готвач на ресторант „Орфеида“ Недялко Иванов в продължение на няколко часа приготвяха вкусни гозби с вино, свински и пилешки мръвки и зеленчуци като мезе, което да подчертае качествата на дегустираните вина.

„Хляб и Вино“ е от онези събития, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи, че пазим и обичаме своите традиции“, заяви при откриването на фестивала областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Думите й бяха потвърдени с брилянтното изпълнение на представителния ансамбъл „Нашенци“ с ръководител Недко Иванов, който е един от 30-те ансамбли в цялата страна, акредитиран да представя българското фолклорно изкуство по линия на ЮНЕСКО. С живите си музикални изпълнения и песни градусът на настроението повдигна и носителят на златни отличия – казанлъшкият ансамбъл „Гъдулица“ с ръководител Димитър Гайдаров.

Най-много емоции обаче предизвикаха „змейовските баби“ от Народно читалище „Пробуда“ на старозагорското село Змейово с ръководител Емилия Ганева. Те подредиха автентичен „селски кът“ с дървена паралия, върху която замесиха, разточиха и направиха истинска коледна баница и празнична погача по селски. След като беше майсторски изпечена в пещта на ресторант „Орфеида“, „бабешките“ деликатеси още топли-топли бяха опитани и похвалени от гостите на фестивала.

Най-добрите си вина представиха винарските изби – „Анжелус Естейт“, „Катаржина“, „Александра Естейт“, „Домейн Бояр“, „Братя Минкови“, „Бетър Халф“, „Домейн Менада“, „Братя Даскалови“, „Басарея“, „Рокс Уайнъри“, „Заара Естейт“, както и търговската компания „Бибендум“, която изложи на щанда си вината на „Санта Сара“, „Дамяница“, „Чифлик ливади“, „Марян“ и други. Виненият щанд на „Метро Кеш енд Кери“ представи едни от най-добрите френски, български и задокеански вина, които могат да се закупят там, както и традиционно германско греяно вино с много карамфил, канела и подправки. На фестивала беше представена и новата изворна вода Pure H2O, от която всеки посетител получи бутилка за дегустация. За първи път в изложението се включи и занаятчия – дизайнерката на бижута от кована мед Таня Табакова.

Фестивалът е част от Културния календар на Община Стара Загора, която подкрепи проявата с предоставяне на рекламни площи и материали.

(СН)