160 изстреляни ракети не успели да спрат градушката на 22 юли

417
Тази снимка от 22 юли публикува във фейсбук старозагорецът Жоро Хаджиев. Той твърди, че белите следи (вдясно от светкавицата) са се виждали от 100 км и попита защо не са били изстреляни противоградови ракети

Общо 160 противоградови ракети са били изстреляни от площадките, намиращи се под командването на Регионалната дирекция „Борба с градушките“ (РДБГ) – Стара Загора, в опит да бъде осуетена бурята от 22 юли. Това разкри Надежда Такиева от полигона в с. Петрово. Както вече „Старозагорски новини“ информира, в неделната вечер невижданата лятна стихия нанесе сериозни щети по домовете, движимото имущество и земеделската продукция на жителите на старозагорските села Кирилово, Ракитница, Калояновец и Арнаутито. „Супер клетката“, както наричат специалистите от РДБГ мощната буря, е връхлетяла Старозагорския регион с вече образуван град, което значително е затруднило нейното обработване. „Факт е, че на 22 юли станахме свидетели на изключително сериозен процес над защитаваната от полигона в с. Петрово територия. При нас на командния пункт е измерена скорост на вятъра от 27 м/с. Имаме ракетна площадка, на която фургонът е обърнат и преместен на 30-40 метра от самата площадка. За съжаление, този вятър, в съчетание с падналия град, спомогна значително за нанесените поражения“, заяви Надежда Такиева. Справка на сайта на НИМХ към БАН показва, че подобни стойности на вятъра по Скалата на Бофорт възлизат на около 100 км/ч, което превръща бурята в т.нар. от специалистите „силен щорм“. Това е довело и до прекъсването на електрозахранването в отделни населени места. Именно заради силния вятър и последвалото спиране на тока в продължение на около 7 минути градоносните облаци не е можело да бъдат обработвани от площадките, които се намират под командването на полигона в с. Петрово. „Вятърът допринесе за много сериозна авария в електрозахранването в цялата област, което доведе до прекъсването на всички наши комуникации. Нямахме радарна информация, нямахме телефонна връзка. За около 7 минути бе прекъсната обработката на клетката, което също допринесе за нейното регенериране и развитие“, посочи Такиева. Тя съобщи още, че на отделни площадки се е стигнало до привършване на ракетите, което обаче по думите й не е причина за съкрушителното градобитие в землищата на старозагорските села, тъй като „супер клетката“ се е движила изключително бързо и своевременно е можело да бъде обстрелвана от пунктовете в региона.

Подобно на директора на РД „Борба с градушките“ в Стара Загора Диана Иванова и Надежда Такиева бе категорична, че настоящият сезон за защита от градушки е най-активният за последните няколко години. От неговото начало в края на месец април до сега са осъществени над 32 активни въздействия, при които са използвани близо 2500 ракети. „Тези статистика е едва за края на месец юли и досега те надвишават с повече от два пъти стойностите от предходни години“, обясни Такиева.

Живко ИВАНОВ