15 активни въздействия през юни отчитат от РД „Борба с градушките“

100

Изключително силен в противоградово отношение месец изпращат служителите от РД „Борба с градушките“ в Стара Загора. 21 са активните въздействия, които са били предприети от началото на кампанията по защита на посевите в региона, която стартира на 26 април. 15 от тях са реализирани през юни, който бе изпълнен с ежедневни валежи и гръмотевични бури. 1079 са ракетите, които са били изстреляни от 27-те площадки под командването на командния пункт в село Петрово за изминалите малко над 2 месеца. По-голямата част от тях са били използвани в периода от 1 до 26 юни. Това съобщи директорът на РД „Борба с градушките“ Диана Иванова. Тя коментира още, че през настоящата година се отчитат нетипични явления. „Действително през юни бе изключително натоварено. Годината обаче е нетипична по отношение на отминалите април и май. Обичайно те са силни по отношение развитието на градоносни облаци. През април обаче имаме едва 2 активни въздействия, а за целия май броят им е само 4. Наред с това в предходния месец бяха отчетени много високи температурни стойности. Същевременно едва в последните 4 дни ставаме свидетели на типично юнско време. Като цяло до момента имаме една силна в градово отношение година“, заяви Иванова.

В редките случаи през юни, в които служителите на дирекцията не са обстрелвали активните клетки с ракети, са били провеждани многочасови постоянни наблюдения на процесите. Понякога това е отнемало по около 15 часа. Диана Иванова изрази надежда, че в следващите седмици времето ще се стабилизира, за да могат стопаните да приберат реколтата си от полето. За тяхно щастие усилията на противоградовата защита в Старозагорско са дали резултат. Въпреки големия брой и силни въздействия на територията, защитавана от РД „Борба с градушките“, няма градобитие в сериозни количества, обясни Диана Иванова.

Тази година сезонът на градушките в страната протича при засилени противоепидемични мерки. Непрестанната дезинфекция на работните помещения, разделянето на смени на служителите, както и снабдяването с предпазни материали белязаха старта на противоградовия сезон у нас. „Мерките, разписани от НОЩ и здравния министър Кирил Ананиев, се спазват стриктно. За момента няма случаи на наши служители с установена коронавирусна инфекция. Надяваме се, че и занапред ще успеем да се опазим“, изрази надежда Диана Иванова.

Живко ИВАНОВ