15 автошколи от Стара Загора се включиха в протеста на инструкторите в столицата

55
Протестът на автоинструкторите в столицата днес

Представители на 15 автошколи от Стара Загора взеха участие в проведения днес в столицата масов протест на инструктори от страната. Повод за недоволството са предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори. Протестиращите блокираха движението по централните столични площади „Независимост“ и „Александър Батенберг“ в София. Последователно протестът се придвижи пред сградите на Министерството на транспорта, Министерството на образованието и Министерски съвет. „За съжаление, гласът ни не бе чут и нито едно от ведомствата не откликна на призива ни за диалог“, коментира след края на демонстрацията Митко Трайков, собственик на първата частна автошкола за водачи на МПС в Стара Загора.

Недоволството на сектора е резултат от готвените от Агенция „Автомобилна администрация“ промени в две наредби – 37 и 41, които касаят условията и обучението на шофьорите и реда за провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност, както и въвеждането на електронен контрол по време на курсовете и изпитите. „Не сме против контрола, но в този електронен дневник, който се въвежда с измененията, съзираме абсурди, които показват, че авторите на новите предложения не са наясно с нашата дейност. Началото на един учебен час и неговият край ще бъде отбелязван на таблет. Ако обаче 5 минути преди края на съответното занимание се случи произшествие, като спукване на гума, и се наложи прекратяване на часа, то той няма да се зачита. Само ще спомена, че е честа практика самите курсисти да отменят свои часове в последния момент. Същевременно обаче от нас се изисква 24 часа по-рано да предоставяме график. Това просто не е съобразено с реалността“, смята Трайков.

Като най-фрапиращ старозагорският автоинструктор определи текста, според който при отнемане на контролни точки от талона на инструкторите по кормуване в резултат на нарушение по Закона за движение по пътищата те губят правото да упражняват професията за период от 2 години. Трайков бе категоричен, че готвените промени няма да подобрят качеството на обучение в автошколите. „Всички новости в нашата дейност през годините са своеобразна бухалка срещу изрядните“, отбеляза той.

След липсата на диалог с институциите участниците в днешния протест са взели решение за провеждането на втори такъв на 22 октомври, четвъртък, ако дотогава исканията им не бъдат чути.

Живко ИВАНОВ