140 години Търновска конституция: Призиви за единство и спазване на основния закон

40

БСП участва в тържественото заседание, но няма да се върне в пленарната зала

С тържествено заседание във Велико Търново парламентът отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция. Присъстваха и депутатите от БСП, които от февруари бойкотират работата на Народното събрание.

„Със сигурност допускаме грешки, трудно постигаме съгласие, но ако си припомняме всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ“, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя постави началото на тържественото заседание във Велико Търново със звънеца, с който е било открито Учредителното събрание преди 140 години.

Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите са на тържественото заседание на парламента, защото „над партийните и политическите решения стоят държавността и уважението към хората, създали Търновската конституция“. Тя подчерта, че депутатите от БСП няма да се върнат в парламента поне до евроизборите.

Новият председател на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова пък изрази радост, че опозицията се е включила в заседанието, защото „този ден трябва да показваме единство“. Според нея опозиция и управляващи трябва да са заедно. „Да спорим, но да творим закони, които са в интерес на българските граждани“, добави тя.

„Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомняме, че след време подобно на тези първи народни представители, ще бъдем възприети като едно цяло“, каза Дариткова. Тя припомни, че преди 140 години е имало сблъсък на идеи между двете фракции в Учредителното събрание – либерали и консерватори.

„В тези горещи дебати обаче, всеки от онези първи български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. Едва ли някой от онези 229 народни представители е имал илюзията, че българският път ще бъде лесен“, добави Дариткова.

За единство призова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който се обърна към колегите си от Народното събрание със завета на Васил Левски: „Всичко зависи от нашите дружни усилия“.

„Народните представители от Учредителното събрание оставиха на бъдещите поколения урок, който трябва да се помни – в хода на разгорещените и бурни дебати те показаха, че могат да поставят националните интереси и демократичните идеи над своите партийни пристрастия“, каза Карадайъ.

С призив за спазване на Конституцията излязоха и от „Обединените патриоти“.“Няма по-верен път от следването на тези правила, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление“, каза зам.-председателят на парламента и депутат от „Атака“ Явор Нотев и призова депутатите сами да бъдат „съдии и прокурори на себе си и делата си“.

Тържественото заседание се проведе в залата на Учредителното събрание и започна след възстановка на събитията от 1879 г. Депутатите приеха и обръщение към българите по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. То беше представено от млади депутати и прието единодушно с гласовте на всички присъстващи 211 народни представители.

Президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов също присъстваха на тържественото заседание.

Източник: mediapool