14 са новите случаи на коронавирус в Старозагорско

73

От РЗИ апелират за спазване на противоепидемичните мерки и социална дистанция

14 случая на заразени с коронавирус са регистрирани на 3 август в област Стара Загора. Общият им брой от началото на пандемията към момента е 290, съобщиха от РЗИ.

Към 15:00 часа вчера в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са хоспитализирани общо 10 души, 2-ма от които са нови пациенти. В клиниката по анестезиология и интензивно лечение са настанени 3-ма пациенти.

Под карантина към днешна дата са поставени 246 лица. Броят на хората с изтекла карантина в областта е 8552.

Общият брой на починали от коронавирус в областта е 16 души.

По мнение на Експертен съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора, се потвърждава становището, че разпространението на COVID инфекцията е в дифузен стадий. Повишаването на броя на положителните PCR проби е закономерно следствие от няколко фактора, като водещ е неспазването на противоепидемичните мерки – ползването на лични предпазни средства и социална дистанция. Важно е също и постоянно повишаващият се брой на проведените изследвания. Версията, че случаите на зараза ще намаляват заради летните горещини, не е актуална.

От РЗИ уточняват, че фокусът към момента е превенция и защита на рисковите групи от домове за предоставяне на социални услуги за деца, възрастни и хора с увреждания, както и детски заведения – детски ясли и детски градини. В производствените предприятия се оказва методична помощ, консултации и се извършват огледи на място.

„Очакваме подкрепа и разбиране от гражданите на област Стара Загора за отговорното спазване на противоепидемичните мерки и социалната дистанция“, апелират от здравната инспекция.

(СН)