13-дневно бебе е най-малкият пациент с COVID-19 в Старозагорско

188

151 са пациентите с коронавирус, които са приети за лечение в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ към днешна дата. Това съобщи пред медията ни директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев. За да отговори на растящите нужди в извънредната епидемична обстановка, в болницата са реорганизирани няколко клиники, а общият брой на обособените за лечение на коронавирус легла към момента е 153. Трайно в последните два дни случаите на хора с констатирана инфекция в Старозагорска област се задържа над 200. Двама души с доказан COVID-19 са починали в сряда в УМБАЛ „Киркович“. Това са жена на 69 години със съпътстваща сърдечна недостатъчност и мъж на 56 години с бронхиална астма. Добрата новина от 18 ноември е, че 14 носители на вируса са били излекувани и изписани. За съжаление, почти веднага на тяхно място са приети нови пациенти с усложнения от коронавирус.

13-дневно бебе се оказва най-младия пациент с коронавирус в УМБАЛ „Киркович“. Детето е настанено за лечение в Клиниката по инфекциозни болести. Според проф. Йовчо Йовчев ръстът при новорегистрираните случаи се дължи на разпространението на коронавируса в период на отминалите 7 до 10 дни. Директорът на Университетската болница отново настоя всички останали болници, ангажирани с лечението на пандемичния вирус, да изпълнят ангажимента по разкриване на необходимия брой легла. Общо 10 са студентите-доброволци от Тракийския университет, който подпомагат борбата с болестта в Университетската болница. Те са разпределени по отделните звена. „На моменти действително се получава претоварване на системата, но към момента успяваме да се справим“, заяви проф. Йовчо Йовчев. Той отправи гореща покана към невярващите в сериозността на ситуацията с COVID-19 да се включат като доброволци в отделените клиники, за да видят от първа линия състоянието на хората с усложнения.

Проф. Йовчо Йовчев разкри, че в последните дни в УМБАЛ „Киркович“ е имало затруднения по отношение на част от медикаментите, които се ползват за лечение на коронавируса. По думите му това се е получило в резултат на изчерпване на лекарствата на национално ниво. „В сряда част от липсите бяха запълнени и към момента необходимите медикаменти са на разположение в лечебното заведение“, обясни проф. Йовчев. Директорът на най-голямата болница в област Стара Загора отново настоя всички граждани да не подлагат на постоянно съмнение, а да спазват всяка една мярка, разписана от здравните власти, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса и намален натискът върху болниците в региона и страната.

Живко ИВАНОВ