13 бона подари старозагорка на менте полицай за 8 март

573

13 000 лв. подари 52-годишна старозагорка на непознат мъж, който в разговор по телефона се представил за служител на МВР и поискал съдействие за задържането на опасни престъпници. Изтърканата вече схема на измамниците е била използвана отново на 8 март по обяд. Преди позвъняването на „криминалиста“ имало няколко поредни обаждания от различни мъже, които първоначално настоявали за крупна сума заради уж наложителна животоспасяваща операция на неин близък, след което започнали заплаха за отвличане и изнасилване, ако не даде парите.

Жената повярвала на мнимия полицай и връчила плик с банкноти, които предварително описала на посетил я в апартамента униформен. Към 18:00 часа потърпевшата се усъмнила и потърсила служителите на Първо РУ в Града на липите, където образували поредното досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК.

Два дни по-късно, на 10 март, в РУ – Казанлък, е получено съобщение от 73-годишна жена, че е станала жертва на същата схема, като се разделила с 5000 лв. и сребърни бижута, които оставила на посоченото й от „комисар Петров“ място.

От началото на годината на територията на Старозагорска област телефонни измамници са успели да ощетят с над 100 000 лв. жертвите си, показва справката, най-големият удар е от 28 февруари, когато 65-годишна старозагорка в продължение на четири дни била подведена да оставя на различни места из града общо 42 110 лв. До момента са задържани само три мулета.

Христо ДИМИТРОВ