12.6 млрд. лева ли струва комплекс „Марица изток“?

2189
Черното злато на България може да й осигури енергийна независимост и сигурност минимум още 50 години

Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи – през 2035 г., 2038 г. или 2040 г., разкри в неделя по БНР министърът на енергетиката Андрей Живков. Записването на крайна дата за окончателното прекратяване на работата на централите на въглища е твърдо изискване на Европейската комисия, за да бъде одобрен Планът за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да получи 12.6 млрд. лв. за борба с последиците от Covid кризата, разясни служебният енергиен министър.

В петък вечерта пък по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов посочи, че най-вероятната дата за закриване ще бъде 2035 г., като ще бъде предвидена и известна възможност за удължаване на срока с няколко години. Пеканов препотвърди и намерението си да прати официално Плана в Брюксел до 15 октомври, с включената в него парогазова централа, която трябва да се изгради на територията на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ (паралелно с извеждане от експлоатация на 8-те й въглищни блока).

2035 г. е и официалното предложение на едрите бизнесмени, членуващи в Асоциацията на индустриалния капитал в България, но с уговорката, че ще се разработи план за включване на заместващи мощности…

И всичко това заради парите, които България се надява да получи от Брюксел – 12.6 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Но дали заради 12.6 млрд. лв., за които са наточили зъби мастити частни фирми, НПО-та и екологични организации, си струва България да се лиши от единствения си целогодишен източник на ел. енергия – въглищата, осигуряващи половината от произвежданата ел. енергия в страната?

Специалистите сочат, че наличните промишлени запаси на въглища в „Мини Марица-изток“ (ефективни за изземване) са 1 млрд. тона, които биха осигурили работа на комплекса над 50 години. При сегашна цена от 17 лв./тон, това прави 17 млрд. лв. Тоест доста повече от парите, които се очакват по Плана за възстановяване и устойчивост, без в тази аритметика да са включени дълготрайните материални активи на дружествата от „Марица изток“.

Но всъщност не този сбор от цифри е важен, а алтернативата, която може да осигури това черно българско злато, с което Бог е дарил България в несметни количества. Алтернатива за българската икономика, която да произвежда на конкурентни цени, алтернатива за чуждестранните инвеститори, които ще предпочетат България не заради ниските данъци, а заради цената на тока и основно – алтернатива за нормален живот на българските домакинства. И всичко това е реалност, стига да бъдат премахнати убийствените квоти за въглеродните емисии, които направиха въглищните ТЕЦ-ове заложници на европейската „Зелена сделка“, но пък „изковаха“ милионери – собственици на ВЕЦ-та по политическа и лобистка линия.

Да, но българските политици вместо да се застъпят пред европейските институции в Брюксел, да убедят еврочиновниците, че бедна България отдавна е изпълнила заложените параметри за въглеродните емисии и е във въглероден неутралитет, години наред тупаха топката. А сега, когато лъсна истината с ултиматума на ЕК – получавате пари, но затваряте въглищните си централи, настоящите ни служебни управници, неглижирали факта, че проблемът трябва да бъде решен от Народното събрание, а не от тях, се озоваха като труженички на магистралата с протегнати шепички за милиардите по „Зелената сделка“. Милиардите, които ще бъдат изхарчени за „зелени“ трансформации и проекти за „преквалификацията ни миньори и енергетици“. Милиардите, от които милионите български граждани няма да получат нито цент, но за сметка на това – нови фактури с невъзможни за тях цени на тока.

Само че тези милиарди, които България очаква да получи по „Зелената сделка“, не са от членския внос, който плащаме в ЕС, нито дар от ЕК, а общоевропейски заем, който ще плащат и внуците ни.

Заради високите цени на ел. енергия в Европа отговорни държавни мъже и политици вече се обявиха публично срещу „Зелената сделка“ и квотите за СО2. А нашите управници? Те нямат ли куража да застанат срещу едно европейско безумие? Безгръбначни ли са… или подвластни на хората, потриващи ръчички да получат милиардите по „Зелената сделка“?

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА