11-годишно дете стана жертва на телефонна измама в Стара Загора

188

Четъртокласничката оставила 53 400 лв. и златните бижута на майка си под паркиран автомобил след обаждане на „полицейски началник“

Чанта с намиращи се вътре 53 400 лв. и златни накити прибраха телефонни измамници от момиче на 11 години, което станало поредната жертва на схемата „МВР търси съдействие от гражданите“. Инцидентът е станал на 8 януари, за него съобщил във Второ РУ „Полиция“ 42-годишният баща на ученичката в четвърти клас на местно школо.

По думите му детето получило обаждане към 09:50 часа на същата дата по телефона си от непознат мъж, който успял да го въведе в заблуда, че разговаря с „високопоставен полицейски началник“ и че парите ще бъдат използвани за осъществяване на строго засекретена акция по задържане на опасни бандити.

Момиченцето събрало всички налични пари в апартамента, прибавило към тях и златните бижута на майка си и оставило чантата с ценната пратка под паркиран на улица „Стефан Стамболов“ автомобил.

Средствата по неофициални данни били приготвени за сделка на семейството с недвижим имот.

На 7 януари е постъпила и жалба от 70-годишна старозагорка, която за времето от 10 до 13:30 часа хвърлила от терасата на апартамента си 4 290 лв. и златни бижута след многократни обаждания от „полицай“.

Общо 5 случая на телефонни измами са регистрирани от началото на 2019 година на територията на ОД на МВР – Стара Загора, общата сума, с която са се разделили жертвите, надхвърля 82 000 лв., без в нея да е включена стойността на златните предмети. От полицията коментират, че броят на неуспешните опити, за които имат сведения, е двойно по-голям. За пръв път жертва на ало-измамници, поне в този район, е непълнолетно лице. До момента няма задържан извършител или муле.

Христо ХРИСТОВ