104 детски рисунки грейнаха в зала „Байер“

48
Заради пандемичната обстановка разглеждането на детските творби в зала "Байер" става с предпазни маски

Точно 104 рисунки на деца грейнаха в Старозагорската художествена галерия „Байер“ след близо едномесечно закъснение заради по-строгите санитарни мерки около коронавирусната пандемия.

Произведенията са дело на деца от 27 училища и детски градини в цялата страна, старозагорския Център за подкрепа на личностното развитие, една специализирана институция и 9 частни художествени галерии, които се включиха в петото издание на националния конкурс за рисунка под надслов „Моят празник“. Над 300 са пристигналите от 18 областни града и 33 градчета и села произведения на малките таланти, целта на изложбата е да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата, както и да бъде стимулиран интересът им към традиционни, национални, фолклорни и семейни празници в страната. Заради санитарните изисквания откриването на експозицията стана без официалности, разглеждането пък е със задължителни предпазни маски.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици. Петчленното жури с председател художникът Тошо Стефанов, който от близо две десетилетия работи с подрастващи таланти, присъди специалната награда на Община Стара Загора на 7-годишната Дарина Маринова от Търговище. Сред наградените най-мъничка е 6-годишната старозагорка Ева Димова.

Христо ДИМИТРОВ