10.7% от изследвалите се за онко заболявания са насочени за допълнителни изследвания

138

208 души от Старозагорска област от всичките 1950, включили се в безплатния скрининг за онкологични заболявания, са насочени за допълнителни изследвания и консултации. Това съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция – Стара Загора, която организира извършването на безплатните онко прегледи в периода 26 ноември – 21 декември 2018 г., в изпълнение на заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Освен в Старозагорска област безплатен онко скрининг е извършен и в област Русе. По данни от Националния раков регистър за 2015 г. с най-висока степен от онкологични заболявания на 100 000 души от населението са именно тези области.

В лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ от Старозагорска област са се провели профилактични прегледи за три вида онкологични заболявания – рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво. Извършени са били и специфични изследвания за трите вида рак – мамографии, цитонамазки и окултни тестове за скрити кръвоизливи. В прегледите са се включили както здравноосигурени, така и здравно неосигурени.

За рак на млечната жлеза прегледите са били извършени в здравни заведения в Стара Загора и Раднево. От изследваните 650 души 101 жени са насочени за допълнителни изследвания и консултации.

За рак на маточната шийка са се изследвали 650 души в лечебни заведения в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Гълъбово. 56 от тях са били насочени за допълнителни изследвания и консултации.

Също от 650 изследвали се за рак на дебелото черво в Стара Загора и Казанлък 51 души са насочени за допълнителни изследвания и консултации.

Обобщените данни сочат, че от всички 1950 души, включили се в безплатния онко скрининг, на 208 човека или 10.7% са били открити отклонения от нормалната структура на органите (тоест туморни образувания), заради което се налага допълнително диагностично уточнение. От РЗИ коментираха, че повишаването на обществената информираност относно ползите от провеждането на профилактични прегледи за онкологични заболявания е важно условие за навременното диагностициране и успешно лечение на тези заболявания.

(СН)