Ясновидец влиза в затвора за 3 години

57

Тригодишна ефективна присъда постанови Ямболският окръжен съд по дело срещу измамник, който в продължение на няколко години се представял като ясновидец и „разваляч на магии“, като по тоя начин успял да ощети с близо 30 000 лева 13 души от района на Стара Загора, Русе и Ямбол.

38-годишният Златко Димитров от варненското село Старо Оряхово примамвал жертвите си с рекламни съобщения, които публикувал през периода от 2016-а до 2018 година във вестниците „Ретро“, „Здраве за всички“ и „Пенсионери“, където се представял като „ясновидец, лечител, знахар, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог“. В тях „феноменът“ твърдял, че срещу „скромно заплащане“ и при предоставяне на вещи, собственост на нуждаещия се от помощта му, е готов да излекува страдалеца или близките му. За връзка публикувал и мобилен телефонен номер. Според пострадалите „врачът“ предпочитал да получава златни бижута или пендари и наполеони. Преди да попадне в полезрението на прокуратурата и МВР в края на юни 2018 година, криминално проявеният и вече осъждан за измами Златко успял да „ужили“ 22 пъти 13 мъже и жени на различна възраст и различни оплаквания.

Първият сигнал е бил пуснат от старозагорка, която в рамките на 3 месеца изпратила на адреса във Варна около 370 грама златни накити и около 600 лв., но така и не усетила облекчение за проблемите си. Когато отишла на адреса, където пращала бижутата, жената установила, че там никой не е чувал за подобен „лечител и феномен“. Последвала жалба и от 77-годишна жителка на бургаското село Камено, която пръснала 1350 лв., за да лекуват дистанционно с магии болни близки, но въпреки „вноските“ те се споминали.

Престъпното деяние на „знахаря“ е квалифицирано по чл. 210, ал. 1, т. 4, вр. с чл. 209, ал. 1, вр. с чл. 28, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, тъй като е осъществено при продължавано такова. Осъдителната присъда, постановена от Ямболския районен съд, е постановена и от окръжен състав, е окончателна.

Христо ХРИСТОВ