Янко Янков: 15 000 лв. провалиха разширението на пътя между Стара Загора и магистрала „Тракия“

4929
Общинският съветник Янко Янков

За сега идеята ще си остане само на хартия, смята общинският съветник от „Истината за Стара Загора“

– Г-н Янков, в последните дни отново се заговори за очакваното от 2008 г. разширение на 5-километровата отсечка, свързваща Стара Загора с автомагистрала „Тракия“. Вече 14 години старозагорци и бизнесът на града очакват политиците и управляващите да спазят поетите обещания за скоростен път между шестия по големия град в страната и една от най-важните инфраструктурни артерии у нас. На януарската сесия на местния парламент загатнахте, че Стара Загора няма да има скоростен път до АМ „Тракия“. Какво поражда скептицизма Ви?

– Действително заявих подобна позиция на отминалото заседание на местния парламент. За сега идеята за разширяване на основната връзка между Стара Загора и АМ „Тракия“ ще остане само на хартия. За съжаление, изпълнението почина. Цялата процедура, която беше извършена до момента с отчуждаване на терени за изграждане на скоростния път и подготовката на проекта, няма да бъде осъществена, защото е изтърван срокът за изготвяне на проекта и подаването му към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

– Докога е бил този срок?

– Срокът е бил до края на март 2021 г. До тази дата тогавашното правителството е трябвало да плати 15 000 лв., за да не изтече законоустановеният срок на проекта. Това обаче не се е случило. От тук нататък, за да бъде реализирана тази идея за скоростен път, се налага цялата процедура да бъде извървяна наново. Това означава предпроектна подготовка, план-сметка, отчуждителни процедури, а терените вече са поскъпнали значително. Сами разбирате през какво трябва да премине новата процедура. Ако има и дела за оспорване на сумите, това ще е допълнително забавяне. Аз не виждам в близките няколко години тази процедура да бъде изпълнена. Няма логика сумата от 15 000 лв. да се окаже препъни камък за реализацията на проекта за разширение на отсечката от Стара Загора до АМ „Тракия“. Това е чакано от старозагорската общественост и бизнеса на града от 2008 г. Стара Загора има огромна нужда от скоростна отсечка. Трафикът е интензивен в тази отсечка. Ако тогавашното правителството беше казало, че няма в бюджета 15 000 лв., можеше да ги съберем от старозагорци и да ги дадем на проектанта, за да не изпускаме цялата процедура и Стара Загора да има скоростен път до магистралата.

– Защо според Вас е допуснато изпускането на срока за проект, който може да даде конкурентно предимство на Стара Загора в борбата за нови инвеститори и означава ли това, че ще минат поне още 5 години, докато най-накрая разширението, обещавано многократно в годините, ще се случи?

– Няма как в близките поне 5 години да има разширение. Затова в момента новото правителство е предвидило средства единствено за преасфалтиране. Адмирации към моя бивш колега общински съветник Николай Овчаров за инициативата, но разговорът по темата с разширението на отсечката между Стара Загора и АМ „Тракия“ е безвъзвратно закъснял. Трябвало е въпросът да бъде поставен на дневен ред в началото на 2021 г. За съжаление, информацията за изпуснатите срокове достигна до мен много по-късно. Отново заявявам, че ако знаехме по-рано, можеше да направим протести и да имаме друга развръзка. 15 000 лв. са нищо. Може това действие на тогавашното правителство да е наказателна акция към Община Стара Загора. Не виждам как иначе ще провалиш толкова значим проект за подобна нищожна за държавния бюджет сума.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ