Юбилярят Стефан Пенев: 75 години са малко за целеустремения човек

113

На 10 юли дългогодишният председател на Областния съвет на Съюза на запасните офицери в Стара Загора Стефан Пенев чества 75-годишен юбилей. За отминалото време, инициативите и бъдещите планове „Старозагорски новини“ разговаря със запасния офицер навръх рождения му ден:

– Г-н Пенев, от името на „Старозагорски новини“ приемете пожеланията ни за здраве, късмет и благополучие навръх 75-годишния Ви юбилей. Много или малко са тези години за човек като Вас с подобна неспираща енергия? Правите ли равносметка за отминалото време?

– В рамките на шегата, но и не само, ще кажа, че са малко за целеустремения човек, който иска да реализира идеите и мечтите си и който се опитва да бъде в помощ на останалите. Това време обаче е твърде много за онези, които просто нищо не правят. Аз съм доволен, че в тези 75 години успях и продължавам да реализирам своите цели и мечти и просто не се отказвам да преследвам нови.

– Като председател на Областния съвет в Стара Загора на Съюза на запасните офицери вече 18 години, най-дълго заемащия тази позиция, какви инициативи успяхте да реализирате?

– Трябва да ви кажа, че работим основно в две направления – социални и родолюбиви дейности. По отношение на социалната ни ангажираност в Старозагорска област Съюзът на запасните офицери е успял да разкрие три социални кухни, които функционират вече в продължение на 11 години. В тези кухни, при определен таван на доходите, имат възможност да се хранят 135 човека от Стара Загора, Чирпан и Казанлък. Освен това периодично на всеки 3 месеца се извършват медицински прегледи на хората, които имат правото да използват услугите на тези социални обекти. Тази дейност се реализира съвместно и със Съюза на военноинвалидите. Делото обаче е на организацията на запасните офицери. Навремето, когато бях зам.-председател на Съюза, успяхме да открием 26 социални кухни, от които три – в нашата област. Второто направление, в което ние се развиваме, е в посока на осигуряване на почивки на преференциални цени на морето. Тази социална придобивка се реализира в три от нашите курорти – Китен, Лозенец и Обзор. Там наши членове имат възможността да почиват при изключително благоприятни финансови условия. Третото направление, по което ние работим, касае профилактичните медицински прегледи. Ние имаме възможност вече 7 години да подсигуряваме подобни дейности, свързани с превенцията на различни заболявания. Те са напълно безплатни. През миналата година тези прегледи бяха в 4 направления, а през настоящата година насочваме вниманието към кардиологичните прегледи със специалисти от ВМА. До момента са записани около 250 човека. Мога да се похваля, че старозагорската организация на Съюза се намира в прекрасни взаимоотношения с културните институции на Стара Загора – Опера, Драматичен театър и Куклен театър. Мога с увереност да кажа, че нашите членове и нашата организация в най-голяма степен посещават и отдават заслуженото на този вид изкуство. Искам да отбележа, че за нас на преден план стоят хората с по-ниски доходи. Много хора вярват, че работата като военен гарантира висока пенсия, но това въобще не е така. Имаме хора с по 300 лева, имаме хора, които са военноинвалиди и на тях всячески се опитваме да помогнем.

– Споменахте и родолюбивата дейност. С какво може да се похвалите пред обществеността?

– Родолюбивите каузи, които реализираме, са в направление на това да отдадем нужното уважение и почит на хората, които са дали живота си във войните за националното обединение на България. Това намира израз в редицата паметници и паметни плочи, които ние сме направили. Давам пример за такива обекти в село Тракия, сега реализираме подобен проект в село Спасово и село Зетьово. Помогнали сме за възстановяване и реставрация на паметните плочи в село Дълбоки. В Стара Загора, на всички закрити поделения ние сме поставили подобни паметни знаци.

– Само преди 3 месеца с Вас разговаряхме за желанието Ви да изградите войнишки паметник в чирпанското село Спасово. Тогава споделихте, че не срещате подкрепа в лицето на местната администрация. До къде стигна реализацията на тази идея?

– Много трудно се случват нещата там. Не само липсва съдействие от страна на местната власт, но се борим и с Министерството на отбраната, тъй като работата е стартирала, основите са положени, но изчакваме определените средства от бюджета, предвидени за тези дейности, да бъдат предоставени на Община Чирпан. Няма да се откажем, аз вече ви го казах. Паметник в село Спасово ще има. Той струва около 22 хил. лв. и ще бъде просто прекрасен. Успяхме да преодолеем несъгласието на кметицата на Чирпан и със съдействието на местния парламент решихме въпроса. Искам да посоча още, че многократно сме организирали тематични исторически конференции, посветени на важни годишнини и наши герои. Последната такава бе свързана със сигурността на страната. Имахме лектори от Военната академия „Г. С. Раковски“. Тук в това отношение работим много добре с Община Стара Загора.

– На кого разчитате за подкрепа при реализацията на тези редица социални и родолюбиви инициативи?

– Ние не получаваме нито една стотинка субсидия. Ние разчитаме единствено на приятели, за да ни помогнат в тези каузи. Трябва да ви кажа, че в нашата областна организация членуват трима народните представители, трима кметове на общини, двама действащи генерали и още много други, които ни помагат изключително много.

– Г-н Пенев, преди време Съюзът на запасните офицери бе свързан с учредяването на партия на президента Румен Радев. Биха ли участвали Вашите членове в политически проект?

– Заявявам ясно и категорично, че ние като организация нямаме нищо общо с партиите. Тримата народни представители, които членуват в областната ни структура, са от различни политически сили. Ние политически не изразяваме партийни интереси. Всеки има право като личност да изразява своите симпатии, но когато говорим за войнството, ние го защитаваме. Тук искам да отбележа също, че в момента нашата организация готви Национален събор на запасното войнство, който ще се проведе на 14-и и 15-и септември в град Казанлък. Очакваме около 3 000 души да участват.

– По повод днешния Ви празник какво бихте пожелали на Вашите съмишленици?

– Нека всички бъдат живи и здрави. От това по-важно няма. Дано достойно да успеят да изживеят своите старини. За съжаление, с всяка изминала година нашият състав намалява, тъй като се ограничават въоръжените сили. Искам да пожелая късмет и щастие на всички, да стоят здраво стъпили на земята и да отстояват своите възгледи.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ