Ще тестват сиренната система на 1 април

57

На 1 април, сряда, в 11 часа на територията на цялата страна ще се проведе редовната техническа проверка и пълна профилактика на сиренните системи. В Старозагорска област тя ще се извърши в общините Стара Загора и Гълъбово.

Предстоящият тест не е свързан с извънредното положение заради коронавируса. Проверката се извършва по предварително установения годишен график, съобщиха от областната администрация.

Заедно със сирените ще бъдат задействани и локалните автоматизирани оповестителни системи за опасност в големи обекти като базата на „Лукойл“, „Градус“ и др.

При проверката на техническата изправност на сиренните системи ще бъде излъчен националният сигнал за тревога и националният сигнал за край на тревогата, придружен с речева информация. Всеки един от сигналите ще бъде в рамките на 2 минути.

Съвременните сиренни системи на Национална система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) бяха монтирани в Стара Загора и Гълъбово по европейски проект и работят от миналата година. Съгласно изискванията два пъти в годината на тях се прави тестова техническа проверка чрез реално задействане.

(СН)