Ще скача ли Мирела на втора олимпиада?

23

Да не забравяме, ХII летни олимпийски игри, които трябвало да се проведат през 1940 г. в Токио, също… пропадат

Налице е вероятност олимпийските игри в Рио де Жанейро ‘2016 да се окажат единствени за тамошната вицешампионка и състезателка на СК по лека атлетика (СКЛА) „Берое“ Мирела Демирева. Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе категоричен, че следващото лято е последен шанс за провеждане на олимпиадата в Токио. Игрите в японската столица бяха отложени за догодина заради пандемията от COVID-19, но ако поради някаква причина провеждането на събитието отново бъде осуетено и през 2021 г., то следващата крачка би била… отмяна: „Няма как да държиш на работа вечно между 3000 и 5000 души от организационния комитет. Невъзможно е и спортистите да бъдат в неведение толкова дълго време. Не можем да си позволим да променяме спортната програма на целия свят всяка година. Следващото лято е последната опция за Токио, след което на дневен ред идва отмяна.“

Игрите в Япония трябва да се проведат по-малко от година преди следващото голямо събитие в календара на МОК – Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.

Хубавата новина за Мирела все пак е, че Диамантената лига по лека атлетика вече е с обновен календар за 2020 г. Веригата трябваше да започне още през май, но заради световната пандемия от коронавируса някои от турнирите бяха отложени, а други дори отменени. Алтернативният календар, който от организаторите предлагат, също не е окончателен, защото кризата все още не е отминала. Налице е още една голяма промяна за комерсиалната надпревара. Този сезон няма да се събират точки от турнирите и няма да се разпределя награден фонд във финалния турнир в Цюрих, както беше планирано първоначално. Новите дати за турнирите от Диамантената лига за 2020 г. са: 14 август – Монако, 16 август – Гейсхед, 23 август – Стокхолм, 2 септември – Лозана, 4 септември – Брюксел, 6 септември – Париж, 17 септември – Рим/Неапол, 19 септември – Шанхай, 4 октомври – Юджийн, 9 октомври – Доха и 17 октомври – Китай (предстои да се уточни градът-домакин). Сезонът няма да предложи състезания в Рабат и Лондон. Осло ще проведе алтернативно състезание през юни.

Припомняме, че миналата година – на 5 юли, точно в турнира от Диамантена лига в Лозана състезателката на СК „Берое“ Мирела Демирева се справи с квалификационната квота за участие в олимпиадата Токио ‘2020. Тогава двукратната европейска вицешампионка и сребърна медалистка от Рио де Жанейро ‘2016 взе бронз, преодолявайки 197 см. През 2018 г. в турнира от Диамантена лига в Стокхолм пък беройката скочи гросмайсторските два метра.

Любопитен факт е, че ХII летни олимпийски игри, които трябвало да се проведат от 21 септември до 6 октомври 1940 г. в Токио, също пропадат! Тогава, преди 80 лета, заради Втората световна война…

И ако се върнем към началото на материала, то Мирела има шанс да скача на втора олимпиада. Дори и Токио ‘2020 да бъде отменена. Нека не забравяме, че победителката в Рио испанката Рут Бейтия се позлати на 37 години, а в момента Демирева е на 30.

Петър ПЕТРОВ